Terve.fi

Flunssan jälkeinen oireilu/kilpirauhasen vajaatoiminta.

LKT, ylilääkäri

Jukka Sirén
Julkaistu: 25.1.2015

Kysymys:

Terve. Olen 29-vuotias työssäkäyvä mies. Puoli vuotta sitten minulla alkoi lihassärky ja kireys. Meni niin pahaksi, että jos urheilin jouduin pitämään 4 päivää taukoa, koska kipu lihaksissa oli niin kova. Sen jälkeen minulla oli 2kk sisään 3 flunssaa. Niistä jäi rintakipu ja hengenahdistus. Kävin terveysamalla ja kerran sisätautilääkärillä. Verikokeita otettiin, mutta mitään ei löydetty. Kilpirauhaset yms olivat normaalit. Nähä arviot tulivat pelkillä neljällä eri verikokeilla ja PEF-testillä. Muuten minua ei olla tutkittu. Sisätautilääkäki rupesi jo puhumaan työkykyisyydestä jos ei mene ohi, mikä on hieman kummallista.

Näiden kolmen flunssan jälkeen pahimmat oireet ovat hengenahdistus,rintakipu,närästys ja lihaskipu varsinkin jaloissa. Viimeksi kun kävin niin lääkäri otti myös verenpaineen ja sanoi sen olevan melko matala.

Muita oireita ovat: Virtsaamisen lisääntyminen, unenlaadun huononeminen, herääminen hengityksen salpaantumisen takia, painonnousu, alfat, kynsien halkeilu, hiusten laadun huonontuminen, yleiskunnon huonontuminen ja sykkeen nousu pienestäkin rasituksesta, silmien kirvely ja kuorsaus

Olen kertonut nämä kaikki oireet terveyskeskuksella, mutta siellä tuijotetaan vain koetuloksia ja niiden mukaan mennään. Olen lopettanut tupakoinnin ja alkoholin käytön kokonaan tämän takia. Lisäksi parantanut ruokavaliota ja ruvennut syömään C ja D-vitamiinia,sinkkiä,magnesiumia ja E-EPA:a. Ja silti olo ei parane ja paino nousee.

Itse olen miettinyt, että minua ei oteta tosissaan, koska en ole ollut sairaslomalla päivääkään. Henkinen hyvinvointi rupeaa olemaan melko huono. En tiedä johtuuko kyseisestä vaivasta vai stressistä, mutta myös ärtyneisyys ja yleinen henkinen pahaolo on lisääntynyt huomattavasti. 

Tätä ennen minulla on ollut aivokasvain noin 5 vuotta sitten, joka poistettiin ja siitä ei jäänyt mitään jälkioireita. Kasvain oli hyvänlaatuinen ja saatiin poistettua kokonaan. Kahdella ystävälläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja he kumpikin olivat sitä mieltä, että oireet viittaavat siihen. Toinen sanoi, että verikoetulokset ovat yksilölliset ja voivat näyttää normaalilta vaikka minulla se olisikin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiitos kysymyksestäsi. Aihealue ei ole varsinaisesti kirugille jokapäiväinen, mutta vastaan silti. Voisin siirtää kysymyksen kyllä toisellekin kollegalle, mutta tarinasi perusteella ei mahdollista sairauttasi valitettavasti pysty diagnosoimaan. Et ole kertonut tehtyjen laboratoriotutkimusten nimiä tai niistä saatuja vastauksia, mutta ilmeisesti kilpirauhasen toimintakokeet on kuitenkin katsottu. Mikäli arvot ovat olleet lähellä normaalin rajaa vielä normaalin puolella, voi kilpirauhasen vajaatoiminnan lääkehoidon kokeilu tulla mahdollisesti kysymykseen, viittaan vaikkapa Hyks:in entisen endokrinologian ylilääkärin lausuntoihin lehdistössä, esim: http://www.studio55.fi/terveys/article/kilpirauhasen-vajaatoiminnalla-kolme-tyyppioiretta—-diagnosoinnissa-saastetaan-ja-emmitaan/265028 . Suosittelen, että hakeudut uudelleen sisätautilääkärin vastaanotolle ja otat vaikkapa mukaasi tässä esittämäsi oirekuvauksen kirjallisena. Sisätautilääkäri pystyy sitten ottamaan kantaa kilpirauhasarvoihisi ja vaikkapa määräämään hoitokokeilun kilpirauhashormonilla – mikäli aiheellista. 

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.