Terve.fi

Enkö ole tarpeeksi lihava leikkaukseen?

Enkö ole tarpeeksi lihava leikkaukseen?

Timo Heikkinen

vatsaelinkirurgian erikoislääkäri

Timo Heikkinen

Kysymys:

Tulen ylipainoisesta perheestä ja olen ollut aina ylipainoinen. Olen nyt 25-vuotias ja painoindeksini on 40, mutta olen muutoin ”terve”. Olen laihduttanut aina, mutta vuosien saatossa paino tuntuu vain nousevan. Olen vakuuttunut siitä, että minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin leikkaus. Otin asian puheeksi oman lääkärini kanssa, mutta hän sanoi, ettei olen liian terve eikä painoni vielä riitä leikkaukseen pääsemiseksi. Gynekologini mukaan lihavuuteni heikentää munasarjojeni toimintaa ja voi olla syy meidän lapsettomuusongelmiin. Onko todellakin niin, että minun pitää ensin sairastua tai lihottaa itseäni vieläkin lisää, jotta minulle voidaan leikkaus tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Suomessa viralliset leikkauskriteerit ovat tiukemmat, kuin muissa pohjoismaissa ja olet tavallaan ”väliinputoaja”. Muissa maissa 40 painoindeksi (BMI) riittää leikkauspäätökseen, mikäli estettä toimenpiteelle ei ole eli kansainvälisten kriteerien mukaan, sinun painoindeksisi kyllä riittää leikkausharkintaan. Mikäli kuukautishäiriösi todellakin johtuu ylipainon aiheuttamasta aineenvaihduntahäiriöstä, katsotaan se myös lihavuuden liitännäissairaudeksi, jolloin painoindeksiraja on 35. Tämä olisi hyvä ottaa puheeksi lääkärisi kanssa ja pyytää lähetettä leikkausarvioon. Leikkauspäätöksen tekee aina lopulta lihavuusleikkauksiin erikoistunut vatsaelinkirurgi, mikäli estettä toimenpiteelle ei oman lääkärin ja sisätautilääkärin selvityksissä ole todettu.

Julkaistu: 3.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.