Terve.fi

En pääse yli omaiseni kuolemasta

Reetta Kukkonen
Julkaistu 2.9.2014

Kysymys:

Lähiomaiseni on kuollut vastikään ja minusta tuntuu, etten toivu tapahtuneesta millään. En saa oikein mitään tehtyä, hoidan kyllä työni, mutta muuta en jaksakaan ja olen alakuloinen ja itkuinen yksin ollessani.

Vastaus:

Et kerro kuinka kauan lähiomaisesi kuolemasta on, mutta kerrot sen kuitenkin tapahtuneen vastikään. Läheisen ihmisen kuolemaa on lupa surra ja itkeä. Mitään aikarajaa siitä, mihin mennessä kuuluisi toipua, ei voida asettaa. Oletan, että saat syötyä ja nukuttua, koska saat työsi hoidettua. Oletko saanut keskusteltua kenenkään kanssa asiasta; ystävien tai muiden läheisten? Todennäköisesti työterveyshuollosta löytyy myös asiantuntijan keskusteluapua, useilla terveysasemilla on myös psykiatrinen sairaanhoitaja, joka voi auttaa. Suuremmilla paikkakunnilla toimii myös kriisikeskuksia, jonne voi soittaa ja varata keskusteluaikaa. Mikäli oireistosi pitkittyy, hoitoon voidaan myös yhdistää mielialalääkitys.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.