Terve.fi

Emättimen liiallinen kosteus seksin aikana

Emättimen liiallinen kosteus seksin aikana

Hannu Penttinen

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen

Kysymys:

Hei! Ongelmani on emättimen liika kostuminen seksin yhteydessä. Kyllä on hienoa ettei ongelma ole kuivuus, mutta liika on liikaa tässäkin. Seksissä ei ole mitään tuntoa kummallekkaan ja henkisesti tämä vaivaa erittäin paljon. Seksiä ei kiinnosta harrastaa koska tämä liiallinen kosteus aina läsnä. Kaikkea olemme kokeilleet, puhumme mieheni kanssa tästä avoimesti, nettiä olen selaillut jo turhautumiseen saakka ja olen käynyt lukemattomia kertoja gynekologilla ja aina saan vastaukseksi että tähän ei ole mitään “hoitokeinoa” ja koen että tätä ei koeta ongelmana lainkaan koska tämä on täysin luonnollinen ominaisuus naisen kehossa ja suurimmalle osalle naisista “toivottu ongelma”
Olen kokeillut olla vuoden ilman ehkäisyä, ei vaikuttanut mitenkään, sitten palasin taas ehkäisy kapseliin, jälleen ei mitään vaikutusta. Nuorempana ongelma oli emättimen kuivuus, mutta lapsen saannin jälkeen ongelma muuttui liiaksi kosteudeksi. Lapseni on nyt 7vuotias. Tämä ongelma on siis ollut todella kauan. Tämä vaivaa minua ja miestäni erittäin paljon koska meille hauska seksielämä on todella tärkeää. Olen 30v perusterve nainen ja parisuhteeni on henkisesti hyvässä kunnossa.
Kysymykseni on että olisko mitään ideoita kosteuden vähentämiseksi?

Toinen kysymykseni on että otin flussaan ja lievään koira allergiaan 10mg ebastiiniä ja yhden duact kapselin ja seuraavana päivänä tämä kosteus ongelma emättimen limakalvoilla oli vähentynyt 75%… nautin seksistä ensimmäistä kertaa 5vuoteen. Limakalvot myös ehkä hieman turvonneet. Voiko olla että nämä vaikuttivat näin radikaalisti emättimen limakalvoille? Ja jos näin on, voinko syödä näitä molempia säännöllisesti? Mitään muita oireita minulla ei tullut näistä lääkkeistä. Mielummin vaihtaisin tämän ongelman johonkin toiseen joka mahdollisesti tulisi noiden lääkkeiden jatkuvasta käyttämisestä.
Terveisin, epätoivoinen

Näytä vastaus

Vastaus:

Onnittelut! Olet jo löytänyt jonkinlaisen helpotuksen vuosien vaivaasi. Ehkä vain sattumalta, mutta kuitenkin voi olla toimiva apu. Ongelmasi on todella harvinainen ja siksi siihen ei varmastikaan ole kukaan osannut antaa hyvää neuvoa. Synnytys muuttaa naisen elimistöä rajusti. Koska sinulla on allergiatausta, saattaa hyvinkin emättimen limakalvon herkkyys reagoida mekaaniseen ärsytykseen seksin aikana olla muuttunut siten, että limakalvo reagoi enemmän allergisen limakalvon tapaan ja alkaa erittää nestettä samoin kuin nenä allergisessa nuhassa. Varmaa tietoa tämä ei ole mutta kertomasi perusteella mahdollinen selitys ilmiölle. Selitystä vahvistaa juuri se, että allergiaan otettu lääke on huomattavasti vähentänyt ikävää oirettasi. Olet käyttänyt näissä lääkkeissä antihistamiinia ja myös hiussuonien verenkiertoa supistavaa sympatomimeettiä, jota on Duact lääkkeessä. Tämä vaikuttava aine on nimeltä pseudoefedriini jota tabletissa on 60 mg. Lääke sisältää myös antihistamiini akrivastiinia 8 mg. Ebastiini on myös antihistamiini ja vaikuttaa samaan tapaan kuin akrivastiini. On vaikea sanoa, kumpi lääkeaine on saanut toivotun tuloksen, sympatomimeetti vai antihistamiini vaiko molemmat yhdessä. Antihistamiinin jatkuva tai usein otettu käyttö ei pitäisi olla haitallista. Antihistamiineja on montaa eri ainetta ja niitä vaihtelemalla voit löytää itsellesi sopivan ja auttavan lääkeen tähän vaivaa. Sympatomimeettisia lääkkeitä ei suositella säännölliseen ja pitkäaikaiseen käyttöön, koska niillä voi olla sivuvaikutuksia juuri verisuonia supistavan vaikutuksen vuoksi. Jos tällaista lääkettä käyttää vain silloin tällöin ja vaikka antihistamiinen kanssa yhdessä, ei haittoja pitäisi ilmaantua. Seksiäkään ei varmaan tarvitse ihan joka päivä yhdyntään saakka, joten jos näiden lääkkeiden yhdistelmä tuntuu hyvältä, voi niitä kyllä käyttää tähänkin tarkoitukseen. Jos haluat kokeille onko sympatomimeettilääkkeellä lainkaan tähän osuutta, voit pyytää lääkäriltä kokeeksi Rinexin tabletteja, joita käytetään nuhan oireiden hillitsemiseen. Ne sisältävät pelkästään sympatomimeettistä fenyylipropanoliamiinia 50 mg. Jos tämä lääke ei yhtään vähennä emättimen kostumista, ei sympatomimeettistä lääkettä sitten kannata käyttää vaan kannatta etsiä pelkästään antihistamiineista sopiva valmiste. Lääke on hyvä sitten ottaa riittävästi ennen aiottua seksiä, että lääke ehtii kunnolla kudoksiin ehkäisemään limakalvon vetistymistä.

Julkaistu: 1.12.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.