Terve.fi

3kk kestänyt ripuli

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu: 12.10.2017

Kysymys:

Hei.

Olen 32-vuotias perusterve nainen. Käytän atarax lääkettä kutinaan, muita lääkkeitä minulla ei ole käytössä. Tämä ihme kutina alkoi v 2013 huhtikuussa kun raskauduin ensimmäisen kerran. Raskaus meni kesken mutta kutina jäi ja on edelleen. Se tulee milloin sattuu ja on kuin syyhypunkin aiheuttama tai morfiinin vieroitus kutina (koettu kahden sektion jälkeen). Ympäri kehoa eikä mikään auta, ei edes atarax enää kunnolla. Välillä voi olla kauankin että kutinaa ei tule eli on todettu jonkun lääkärin toimesta stressikutinaksi. Onko muita mielipiteitä? Pääsyy kysymykseeni kuitenkin on tämä 3kk kestänyt päivittäinen ripuli. Ulostuskerrat vaihtelee 4-10 kertaan päivässä painottuen aamuun. Saatan herättyäni käydä ekan tunnin aikana viisikin kertaa pöntöllä. Uloste on vellimäistä/hiutalemaista ja oranssin ruskeaa ja haisee järkyttävälle.Verta ei ole näkynyt eikä tutkittu. Bakteerit on tutkittu ja oli negatiivisia. Parasiitit on tutkittu kerran ( 3 eri päivänä otetut näytteet) ja kaikki negatiivisia. Kaikki veriarvot on kunnossa. Pieni verenkuva on katsottu ja kaikki ok. Keliakia koe nega. Samoin laktoosi nega. N. 2 viikkoa sitten tullut uusi oire, kova kipu oikealla JA vasemmalla puolen kylkikaaren alla. Vatsaa tutkiessa aristi selvästi sapen kohdalta mutta myös vasemmalta puolen. Tuntuu kuin olisi kireä vyö ylävatsalla.

Olimme thaimaassa maaliskuussa 2017 2 viikkoa. Sain ripulin 3 pv ennen kotiinlähtöä 21.3.2017 joka kesti 4 viikkoa. Sitten rauhottui. Touko-heinäkuussa sairastin 2-3 kuumeellista ripulia jotka kestivät 3-4 pv. Heinäkuun lopulla tämä jatkuva ripuli alkoi. Sen jälkeen ei ole normaalia ulostetta näkynyt. Kuitenkin parasiitit negat ja muuta ei kuulemma tutkita HUS:ssa. Olen kuitenkin lukenut että jotkin ameebat eivät todennäköisesti näy näissä näytteissä van pitäisi ottaa näyte suoraan peräsuolesta ja tutkia 20min sisään. Onko sinulla tähän mitään ajatusta?

Onko siis oletettavaa että ongelmani on sappi ja ripuli johtuu siitä vai olisiko syytä hakeutua tutkimaan tarkemmin näitä loisia? Sappikipu alkoi kuitenkin vasta 2 vko sitten ja ripuli jo heinäkuussa. Alan olla jo väsynyt ja ruokahalu on kivun myötä hiipunut. Ruokaileminen tekee sellaiset kivut ettei syöminen kiinnosta. En ole laihtunut ripulista huolimatta erityisemmin, mutta sekin varmasti on odotettavissa koska en voi syödä kipujen takia. Aloitin työt uudessa työpaikassa ja nyt tämä ongelma häiritsee jo työntekoa. Terveyskeskuslääkäri aikoi konsultoida kirurgia sapen osalta ja pohti suolen tähystystä. Mitä sinä suosittelisit jatkoa ajatellen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Paksunsuolen tähystystutkimus kannattaa tehdä. Siinä otettavista näytteistä on mahdollista tutkia myös ameeban mahdollisuus ja lisäksi siinä voidaan todeta monia muitakin ripulia aiheuttavia tauteja.

Ameeban mahdollisuuta on mahdollista selvittää myös F-ParaNhO-testillä, joka on perinteistä parasiittitestiä herkempi. Ensi sijaisesti suositan kuitenkin paksunsuolen tähystystutkimusta, koska se antaa paljon muutakin informaatiota.

Kutina voi johtua monesta eri asiasta. Ihotautilääkäri olisi siinä paras asiantuntija.

Ystävällisin terveisin,

Jarkko Kuoppala

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.