Terve.fi

16-vuotias raskaana

Perheenäiti, opettaja

Sari Metsäkivi
Julkaistu 19.3.2018

Kysymys:

Hei! Olen 16-vuotias tyttö ja olen raskaana. Haluaisin tietää abortista ja voiko sen tehdä ilman vanhempien lupaa? Mikä on tarpeeksi kypsä siihen, että vanhempien lupaa ei tarvita? Vanhemmille kertominen ei ole mahdollista, koska emme ole läheisiä ja siitä tulisi aivan liikaa ongelmia. Olen todella hädässä tämän asian kanssa, joten olisi hyvä jos saisin neuvoja mahdollisimman pian. Lapsen pitäminen ei ole vaihtoehto.

Vastaus:

Hei ja hyvä, ettet mieti asiaa yksin! Et tarvitse aborttiin vanhempien lupaa, mutta lääkäri tosiaan arvioi vielä tilannetta keskustellessaan kanssasi. Käsittääkseni yleensä nuoren mielipidettä kyllä kunnioitetaan. Sinun on myös mahdollista kieltää tietojen antaminen huoltajille. Jos et voi jutella asiasta vanhempiesi kanssa, olisi hyvä, jos tukenasi oli kuitenkin joku toinen läheinen aikuinen. Terveydenhuollon ammattilaisetkin voivat toki olla tukenasi – heillä on vaitiolovelvollisuus.

Abortti pitää tehdä ennen raskausviikkoa 12. Myöhemmin se vaatii erityisluvan. Raskauden kesto lasketaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Kannattaa soittaa oman alueesi terveysasemalle ja varata aika lääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan, jossa abortti tehdään. Lähetteen voi kirjoittaa myös yksityislääkäri, mutta se maksaa enemmän.

Jos asut isossa kaupungissa etkä tiedä, mikä on lähin terveysasemasi, voit soittaa keskuksen numeroon. He neuvovat kyllä eteenpäin. Lääkärin kanssa voit keskustella luottamuksellisesti mieltäsi askarruttavista kysymyksistä. Hän kertoo myös tarkemmin, mitä raskauden keskeytyksessä tapahtuu. Jos sinulla on kumppani, hänkin voi tulla lääkäriin mukaan. Tai voit ottaa mukaan myös ystävän tai jonkun läheisen aikuisen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.