Terve.fi

Zen-meditaatio auttaa kivun hallinnassa

Zen-meditaatio auttaa kivun hallinnassa
Zen-meditaatiota harjoittavien tiedetään sietävän kipua tavallista paremmin. Nyt Montrealin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet mistä tämä johtuu.
Julkaistu: 13.12.2010
Tutkijoiden Pain-lehdessä julkaisemat havainnot osoittavat kokeneiden harjoittajien kokevan kipua, mutta heillä aivoalueet, jotka tavallisesti aktivoituvat kivusta, eivät reagoi siihen kuten yleensä havaitaan. Lisäksi zen-harjoittajien aivoissa kipua aistivat ja sitä tulkitsevat alueet kommunikoivat keskenään vähemmän kuin vertailuhenkilöillä, jotka eivät meditoi.
Ilmeisesti zen-meditaatiota harjoittavat ikään kuin sivuuttavat kivun eivätkä luokittele sitä kivuliaaksi, vaikka sen tuntevatkin, tutkijat arvelevat.
Havainto haastaa perinteisen käsityksen kivun- ja mielenhallinnasta aktiivisena tapahtuma ja vihjaa prosessin onnistuvan myös “sulkemalla” aivoalueita passiivisesti. Tällaisesta taidosta hyötyisi moni kipupotilas.
Tutkimukseen osallistui 13 zen-meditaation harjoittajaa sekä 13 vertailuhenkilöä. Kokeissa heidän aivonsa kuvattiin magneettikuvauksella kuuman kipuärsykkeen aikana. Aineiston pienuuden takia tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: Pain 2010Copyright Duodecim 2010
Lue lisää:
Arkistosta poimittua:

Voiko lääkeväärennöksen erottaa ulkonäöstä? – Katso video!

Kommentoi »