Yskänrokko eli huuliherpes
Yskänrokko on Herpes simplex -viruksen aiheuttama rakkulatauti, joka useimmiten esiintyy toispuolisesti huulissa. Tartunta saadaan useimmiten jo lapsuudessa ja noin 90%:lla aikuisista on todettu jossain elämänsä vaiheessa saaneen virustartunnan. Lapsuusiässä saatu tartunta on usein oireeton ja tartunnan saaneet jäävät viruksen pysyviksi kantajiksi viruksen jäädessä oireettomana tuntohermosolmukkeisiin.
.
Mistä yskänrokko tulee?
Huuliherpes tarttuu kosketus- tai pisaratartuntana ihmisestä toiseen. Usein tartunnansaanut paranee tartunnasta oireitta, mutta osalle kehittyy 2-7 päivän kuluessa oireinen tauti ja ensitartunnan tavallisia oireita ovat kasvojen ja huulten alueelle ilmestyvät alkuun kirkkaat ja myöhemmin kellertävät ryhmittäin sijaitsevat rakkulat sekä vetistävät ruvet. Suun alueen infektioissa poskien limakalvoilla, ikenissä ja kielessä esiintyy kellertäviä haavaumia. Virus voi tarttua myös muille iho- ja l imakalvoalueille, kuten sukuelimiin. Yleisoireina voi esiintyä kuumetta ja huonovointisuutta ja paikallisten imusolmukkeiden suurenemista. Ensitartunnan aiheuttaman taudin oireet paranevat itsestään noin 2-3 viikon kuluessa.
Tartunnan jälkeen virus jää pysyvästi tuntohermosolmukkeisiin ja osalla ihmisistä virus aktivoituu aika ajoin aiheuttaen uusiutuvan huuliherpeksen, jolloin toistuvasti saamaan kohtaan iholle tai limakalvolle ilmestyy kirkkaita rakkuloita, jotka myöhemmin samenevat ja muuttuvat kellertäviksi. Iholla muutokset rupeutuvat ja muutos paranee itsestään keskimäärin viikossa. Taudin uudelleenaktivaatiota voivat aiheuttaa ulkoiset ärsykkeet, kuten auringonvalo tai infektiot, stressi ja kuukautiset. Osalla herpeksen uusiutumista edeltää ennen rakkuloiden tuloa ihoalueen kutina, pistely tai kipu. Uusiutuvien herpesinfektioiden oireet ovat yleensä ensitartuntaa lievemmät, yleisoireita ei tavallisesti esiinny ja oireet paranevat arvitta 4-8 päivän kuluessa. Uudelleen aktivoituessaan tauti on myös tarttuva.
Ulkonäöltään huuliherpes (herpes simplex 1) ja sukuelintenalueen infektio (herpes simplex 2) ovat samannäköiset, eikä niitä voida erottaa ulkonäön perusteella. Infektiot menevät kuitenkin osin alueiden suhteen ristiin siten, että osa huuliherpeksistä on herpes virus 2:n aiheuttamia ja vastaavasti noin 10-15% sukuelinten herpestulehduksista on herpes virus 1:n aiheuttamia.
Miten yskänrokko todetaan?
Taudin toteaminen eli diagnoosi pystytään tekemään vain taudin aktiivissa vaiheessa. Usein oireet ovat tyypilliset eikä erityisiä tutkimuksia tarvita. Erityisillä mikroskooppi- ja viljelytutkimuksilla virus pystytään tarvittaessa kuitenkin varmentamaan ja määrittelemään.
Hoito
Huuliherpes on itsestään paraneva tauti eikä lieväoireisena välttämättä tarvitse hoitoa. Paikallisesti voidaan käyttää sinkkipastaa lievittämään tulehdusoireita. Paikallisesti voiteena käytettävä viruslääke nopeuttaa paranemista. Tiheästi 1-2 kertaa kuukaudessa uusiutuessaan tai muutoin vaikeaoireisessa tilanteessa pystytään taudin oireita lievittämään ja uusiutumista harventamaan tai jopa kokonaan estämään suun kautta annettavilla viruslääkkeillä.