Kauneus ja Terveys

Yrttisarja 5/5: Lipstikka eli liperi

Yrttisarja 5/5: Lipstikka eli liperi
Lipstikka on keittiöpuutarhan komistus, jolla on hoidettu vatsavaivoja ja ihmissuhteita.
Julkaistu: 3.9.2010

Lipstikka eli liperi (Levisticum officinale) on jo vuosituhansia ollut ratkaisu ilma-, ruoansulatus- ja suolistovaivoihin, mutta yhtä yleistä on ollut sen käyttö lemmenyrttinä. Lipstikanjuuritee on perinteisesti myös keino vähentää jalkojen turvotusta, sillä se poistaa nesteitä. Suuri määrä lipstikkaa saattaa aiheuttaa supistuksia, joten muinoin se auttoi synnyttäjiä. Lisäksi yrtillä on estetty maidon happanemista, poistettu punasilmäisyyttä ja karkotettu tuhohyönteisiä.

KASVATUS Monivuotinen, pakkasenkestävä lipstikka viihtyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa. Jopa parimetriseksi kasvava kasvi tarvitsee runsaasti tilaa sekä kalkkipitoisen, ravinteikkaan ja kostean maaperän. Se viihtyy puolivarjossa. Rohdokset valmistetaan yleensä juurista.

SÄILYTYS Kuivatusta lipstikasta häviää aromi nopeasti, joten lehdet kannattaa käyttää tuoreina tai pakastaa. Juuria ja siemeniä voi kuivata.

VAROITUS Munuaistulehduksesta, munuaisten tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivät ja raskaana olevat eivät saa nauttia lipstikkaa. 

1 kommentti