Sairaudet

Yökastelun lääkehoito

Yökastelun lääkehoidon tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa lapsen yökuivaksi oppimista sekä tarvittaessa estää yökastelua tilapäisesti esim. luokkaretkillä. Suomessa on käytössä ainoastaan yksi yökastelun hoitoon tarkoitettu lääke, desmopressiini.

Teksti Jarmo Salo
12.7.2006 Terve.fi

Lääke otetaan iltaisin tablettina, jonka voi tarvittaessa murskata nielemisen helpottamiseksi. Desmopressiinin vaikutuksesta yöllä kehittyvän virtsan määrä vähenee. Sitä voi käyttää yhdessä kasteluhälyttimen kanssa, mikä tehostaa molempien hoitojen vaikutusta. Lääkityksen teho on syytä arvioida muutaman viikon käytön jälkeen kastelupäiväkirjan perusteella. Tällöin lääkeannosta voidaan tarvittaessa nostaa, mutta jos mitään vaikutusta ei ole havaittavissa, hoito on syytä keskeyttää ja harkita aloittamista myöhemmin lapsen kypsyttyä.

Yöllä kastelevista lapsista 80 prosenttia pääsee kasteluvaivastaan eroon lääkkeen avulla. Se ei siis tehoa aivan kaikille kastelijoille, ja syynä on yleensä lapsen kehitykseen nähden liian varhainen aloittaminen. Toisaalta ajatellaan, että jos kastelun pääsyynä ei ole häiriö vasopressiinihormonin erityksessä, desmopressiinillä ei aina voida vaikuttaa siihen ratkaisevasti. Lääkkeen tehotessa sitä on syytä jatkaa ainakin 2-3 kuukautta, minkä jälkeen se voidaan vähitellen lopettaa.

Yökastelun alkaminen uudelleen lääkityksen loputtua ei ole epätavallista, mutta hoito voidaan tarvittaessa uusia. Jos lapsella on myös päiväkastelua, se on yleensä syytä hoitaa ensin. Desmopressiini on turvallinen lääke ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Vanhempien on kuitenkin huomattava, että koska lääke estää virtsan muodostumista, iltaisin juomista on säännösteltävä, jottei syntyisi lisääntyneen nestemäärän aiheuttamia turvotuksia.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi