Ylipaino toi diabeteksen: "Sain valita - lääkkeet tai laihdutus"

Ylipaino toi diabeteksen: "Sain valita - lääkkeet tai laihdutus"
Leila Laaksosen täytyi valita diabeteslääkityksen ja laihdutuksen väliltä. Hän valitsi laihdutuksen.
6.6.2019

Leila Laaksonen, 66, eläkkeellä kiinteistönhoitajan työstä, Naantali

Paino ennen: 105,6 kg

Paino nyt: 89,5 kg

Pituus: 166 cm

”Menin terveyskeskukseen uusimaan ajokorttia vuosi sitten. Lääkäri huomasi, etten ollut aikoihin ollut verikokeissa. Paljastui, että sokeriarvoni oli hälyttävä. Myös kolesteroli ja verenpaine olivat koholla.

Sain valita: diabeteslääkitys tai laihdutus.

’Et sinä äiti halua mitään lääkkeitä’, keskimmäinen tyttärenikin sanoi.

Valitsin laihdutuksen.

Kilot alkoivat kertyä pikkuhiljaa sen jälkeen, kun sain kaksi nuorimmaista lastani.

Esikoiseni syntyi, kun olin 17-vuotias. Nuorena äitinä menin heti töihin. Parikymppisenä tapasin uuden, jo sittemmin edesmenneen mieheni. Sain hänen kanssaan kaksi tyttöä.

Keskimmäisen lapsen jälkeen sairastuin masennukseen ja lihoin kymmenen kiloa. Kuopuksesta paino nousi lisää. Elämä kolmen pienen lapsen kanssa oli melkoista hässäkkää.

Pääsin kiinteistönhoitajaksi taloyhtiöön, jossa asun yhä. Hissittömän talon hoitaminen oli hyvin fyysistä: siivoamista ja lumenluontia.

Olen jojoilija. Itse laihtuminen ei ole ollut vaikeaa vaan painossa pysyminen.

Edellisen kerran laihdutin kymmenen vuotta sitten. Pudotin Painonvartijoissa 23 kiloa. Sitten ruokien pisteiden laskeminen ja muiden edessä punnitettavana ja töllötettävänä oleminen alkoivat tökkiä. Kilot palasivat.

Tupakanpolton lopettaminen saattoi olla yksi syy lihomiseen. Sauhuttelu ei tuntunut reilulta, kun mieheni sairastui syöpään. Hän taisteli sairautta vastaan kaksi vuotta ja kuoli vuonna 2013. Vieläkin tulee joskus itku. Ikävän kanssa oppii onneksi elämään.

Leila Laaksonen ennen.

Jäin kolme vuotta sitten eläkkeelle. Olin jäänyt sairauslomalle jo aiemmin. Polveni oli kipeytynyt painoni takia. Käveleminen sattui. Onnuin ja sain hien päälle heti.

Kun lopetin työt, liikuin vain koiralenkeillä. Tavallisista kaupoista ei löytynyt vaatteita. Olisi pitänyt mennä lainapeiteosastolle!

Oli aivan selvää, miksi lihoin. Kukaan ei voi syödä niin paljon herkkuja ilman, että sairastuu. Päivässä meni monta pullaa, makeisia ja limsaa etenkin, jos oli paha mieli. Joka kauppareissulla piti ostaa suklaata.

’Vieläkö fanttapullo on juomatta?’ diabeteshoitajani kysyy, ja meitä naurattaa aina.

Viime talvena aloin käydä diabeteshoitajan luona punnituksessa kerran kuussa. Näin pystyin välttämään diabeteslääkityksen.

Kun aloin laihduttaa, fanttapullo eli puoliksi juotu limsapullo jäi kaappiin. Jätin kaikki herkut siitä paikasta.

Samalla säästyi rahaa.

Diabeteshoitaja on ihmetellyt, miten voin laihtua näin nopeasti tämän ikäisenä, puolitoista kiloa kuukaudessa.

Kuulemma aineenvaihdunta on jo hitaampi tässä iässä.

Nyt lautaseni näyttää siltä kuin pitäisi. Täytän puolet kasviksilla ja loput ruoalla.

Aluksi punnitsin annoksia. Halusin nähdä, paljonko 2,5 desiä makaronilaatikkoa oikeasti on. En laske kaloreita, syön vain vähemmän.

Olen vähentänyt leivän ja lihan syöntiä. Vaihdoin limsan vissyyn ja rasvaiset rasvattomiin maitotuotteisiin. Suosin enemmän salaattia ja vähäsokerisia hedelmiä. Jos minun tekee mieli herkkuja, pureskelen porkkanan.

Välillä olen lipsahtanut. Viikonloppuna ja kylässä voin herkutella. Ei tämä ole päivästä kiinni. Syön sitten myöhemmin vähemmän.

Kaikki on mennyt ihmeen helposti. Ennen punnitusta on aina tuntunut, ettei paino ole pudonnut. Sitten onkin. Jes, mikä fiilis!

On huikea tunne, kun mahtuu taas kauniisiin vaatteisiin. Kehtaan pitää leggingsejäkin.

Oloni on nyt paljon pirteämpi. En siirrä asioita vaan teen ne heti. Voin alkaa vaikka siivota kaappeja huvikseni.

Jaksan kävellä pitkiä lenkkejä. Kun olin lapsenlapseni kanssa uimassa, uin monta kierrosta kilpaa vieressä uivan papan kanssa!”

Leilan vinkit laihdutukseen:

1. Vähennä ruoka-annokset puoleen äläkä santsaa

Jos söit ennen neljä leipää, syö vain kaksi. Jos lautasesi oli ennen kukkurallaan, puolita annos. Kun vähentää ¬ruokamääriä, vatsalaukku kutistuu eikä enää tee mieli isoja annoksia. En voi kuvitella, että söisin vielä yhtä isoja annoksia kuin vuosi sitten.

2. Tarkista rasva- ja sokerimäärät pakkauksista

Esimerkiksi sinänsä terveellisissä leivissä tai hedelmissä, kuten banaanissa ja viinirypäleissä, on yllättävän paljon sokeria. Leikkeleissä on paljon rasvaa.

3. Hanki koira

Sen kanssa on pakko mennä ulos satoi tai paistoi. Kävely on sitä paitsi parasta rasvanpoltto-liikuntaa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2019.

Kommentoi »