Terve.fi

Yle: Sterilisaatioluvan saamisen vaikeus vaihtelee lääkäristä riippuen

Yle: Sterilisaatioluvan saamisen vaikeus vaihtelee lääkäristä riippuen
Sterilisaatioon pääsyn vaikeus voi vaihdella paljon riippuen lääkäristä. Yleisimmär syyt sterilisaatioon hakeutumiselle ovat hormonaalisen ehkäisyn epäsopivuus, ikä ja lapsiluku.
Julkaistu 10.7.2017

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto kertoo, että suurin osa naisten sterilisaatioista tehdään lääketieteellisin perustein, uutisoi Yle. Yleisin syy on hormonaalisen ehkäisyn epäsopivuus. Muita yleisiä syitä sterilisaatioon hakeutumiselle ovat ikä ja lapsiluku.

Suomessa sterilisaatioon pääsylle on tiukat ehdot, eikä lupaa operaatioon ehtojen täyttyessäkään tule ainakaan julkisessa terveydenhuollossa helposti. Syynä tähän pidetään muiden ehkäisyvaihtoehtojen helppoutta ja monipuolisuutta. Myös miesten vasektomiat ovat yleistyneet koko ajan, ja vuonna 2016 niitä tehtiin ensimmäistä kertaa enemmän kuin naisten sterilisaatioita.

Sterilisaatiolupaan tarvitaan yhden tai kahden lääkärin suostumus, ja joissain tapauksissa lupa tulee pyytää Valvirasta.

THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler kertoo Ylen haastattelussa, että lääkäreiden keskuudessa esiintyy toisinaan varsin vanhanaikaista ajattelua siitä, että naisen ajatukset lisääntymisestä voivat iän myötä muuttua. Pelätään siis, että päätös sterilisaatiosta alkaa myöhemmin kaduttaa, vaikka todellisuudessa sterilisaation purkamisia tehdään hyvin harvoin, eikä purkaminen aina edes onnistu.

Pariskunnan vai yksilön päätös?

Ylen haastattelemien henkilöiden lausunnoista käy ilmi, että naisen sterilointipäätöstä tehtäessä myös miesystävän mielipide otetaan huomioon. Osa lääkäreistä vaatii jopa miehen suostumuksen kirjallisena.

Sen sijaan hoitohenkilökunta ei usein vasektomiaa suunnitellessa ole kiinnostunut vaimon tai tyttöystävän mielipiteestä tai ainakaan vaadi sen esittämistä virallisesti. Tämän vahvistaa Ylelle myös Antero Säämäki, mies kansalaisaloitteen takaa.

– Morsiameni oli mukana käytävällä odottamassa. Lääkäri kuitenkin ilmoitti, ettei häneltä tarvitse kysyä, koska emme olleet vielä naimisissa, Säämäki kertoo Ylen haastattelussa. Säämäki on laittanut vireille kansalaisaloitteen, jossa vaaditaan muun muassa sterilisaatioikärajan laskemista muiden pohjoismaiden tasolle sekä vaadittavan lapsiluvun vaihtamista kolmesta kahteen.

THL:n ohje on, että puolison kielteinen mielipide ei saa olla este sterilisaation tekemiselle.

Sterilisaatioon pääsyn ehdot Suomessa

  • Nainen on synnyttänyt kolme lasta, tai hänellä on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta.
  • Hän on täyttänyt 30 vuotta.
  • Raskaus vaarantaisi hengen tai terveyden.
  •  Hänen mahdollisuutensa ehkäistä raskaus muulla tavoin ovat epätavallisen huonot.
  • On syytä olettaa, että lapsella olisi tai hänelle kehittyisi vaikea sairaus tai vamma (Valviran luvalla).
  • Sairaus tai muu siihen verrattava syy rajoittaa huomattavasti kykyä hoitaa lapsia (Valviran luvalla).

Lähteet:

Kommentoi »