Treeni ja ravinto

Voimajuomat ja välineet vailla näyttöä

19.7.2012 Terve.fi

Sivuston haastattelemien Oxfordin yliopiston tutkijoiden mukaan urheilujuoma-, ja välineteollisuuden tuotteita myydään kauppapuhein, jotka joko perustuvat virheelliseen tai täysin tuulesta temmattuun näyttöön.

Nettisivut täynnä puppua

Tutkijoiden paljastama vajaus urheilutuotteiden tehon vankkumattomasta näytöstä antaa ymmärtää, että kuluttajia on viilattu linssiin jo pitkät pätkät. Tässä yhteydessä tehokkaiksi asioiksi voidaan ainoastaan mainita itse markkinointikeinot ja myyntipuheet, jotka ovat saaneet kuluttajat törsäämään rahaansa – turhaan.

Alan tuotteiden myymiseen keskittyneistä nettisivuista puolet ei tarjonnut mitään näyttöä tuotteidensa tehon puolesta ja nekin jotka jotain informaatiota esittivät, eivät olleet tieteen silmissä uskottavia, tutkijat kertovat esimerkissään.

Juomat ja lenkkarit syynissä

Epäilystä herättävät myös urheilusuorituksia väitetysti parantavat juomat ja loukkaantumisia ehkäisevät juoksukengät.

Muiden muassa tarkastelun alla olleen GlaxoSmithKline-yrityksen valmistaman Lucozade Sport-juoman tehon todistivat 174 eri tutkimusta. Edellä mainituista vain kuitenkin kolme tutkimusta täytti Oxfordin tutkijoiden tutkimuksille asettamat kriteerit.

Myös erilaiset juoksukengät saivat tutkijat epäilemään niiden hyötyjä. Hiljattain ja tähän asti suurimman tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan oli se ja sama loukkaantumisriskin kannalta, käyttikö juoksija tavallisia lenkkitossuja vai asentoa korjaavia juoksukenkiä.

Tavallinen tallaaja saa energian ruoasta

Tutkijakunta ei ole täysin yksimielinen urheilujuomien ja -välineiden tehosta – Bedforshiren yliopiston urheilutieteiden osaston johtaja John Brewerin mukaan on olemassa paljon luotettavaa näyttöä sen puolesta, että paljon urheilevat ihmiset todella parantavat suorituksiaan käyttäessään harkiten urheilujuomia.

Suurimman liikkujaryhmän eli tavallisten ihmisten on kuitenkin hyvä kysyä itseltään, onko juomien ja lisäravinteiden käyttämisessä mitään mieltä?

- Tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio antaa ihmiselle kaikki hänen tarvitsemansa proteiinit, hiilihydraatit, vitamiinit ja mineraalit, muistuttaa tohtori Colin Cable Britannian kuninkaallisesta farmasiayhdistyksestä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi