Terve.fi

Voiko aivastuksen pidättäminen olla vaaraksi?

Voiko aivastuksen pidättäminen olla vaaraksi?
Suurinosa aivastuksen pidättämisestä johtuvista ongelmista on täysiä vahinkoja. Ja vaikka todennäköisyys loukkaantumiseen ei olekaan suuri, aivastus on kuitenkin aina parempi päästää ulos, jos sellainen on tulossa.
Julkaistu 4.11.2011

Pään ja niskan alueen kirurgi Alan Wild, Saint Louis University School of Medicine:sta ei suosittele aivastuksen pidättämistä millään tavoin.

On tärkeää huomata ero aivastuksen estämisessä ja sen pysäyttämisessä kun se on jo alkanut. On ihan terveellistä yrittää estää aivastusta tulemasta hengittämällä syvään ja hieromalla nenää. Mutta jos aivastus kuitenkin tulee, on järkevintä kaivaa taskusta nenäliina ja antaa sen tulla.

Mitä voi tapahtua?

Aivastuksen pidättämisestä johtuvat onnettomuudet ovat yleensä sattumaa, tai johtuvat jostain anatomisesta erikoisuudesta. Mutta pidätetty aivastus voi kuitenkin johtaa mm. palleaongelmiin, verenpurkaumiin silmissä, se voi puhkaista tärykalvon, aiheuttaa sisäkorvan ongelmia tai jopa puhkaista verisuonen aivoissa. Kaikkien näiden ongelmien riski on todella pieni, mutta ne ovat teoriassa mahdollisia.

Monet ihmiset kärsivät myös hyvinkin aggressiivisista aivastuksista, jotka voivat myös aiheuttaa ongelmia. Yhtäkkinen voimakas aivastus voi johtaa virtsankarkailuun, niskavammoihin, päänsärkyihin tai jopa aivohalvauksiin.

Aivastukset ovat lääkäreidenkin mielestä mielenkiintoisia. Useimmat uskovat niiden poistavan allergeeneja kehosta. Mutta aivastukset voivat joillakin ihmisillä johtua myös auringonvalosta, nukutuslääkkeistä, liiasta syömisestä tai epilepsiasta – tämä hämmentää monia lääkäreitä.

Ajankohtaiset terveys- ja hyvinvointiuutiset suoraan sähköpostiisi nyt kerran viikossa!

Kommentoi »