Terve.fi

Yleistietoa virtsatiekivistä

Yleistietoa virtsatiekivistä
Tässä artikkelissa on yleistietoa virtsatiekivistä, niiden aiheuttajista ja yleisyydestä.

Virtsakivitaudissa virtsateihin eli munuaisaltaaseen, virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai harvemmin virtsaputkeen muodostuu yksi tai useampi kiinteä kappale, joka estää virtsan kulkua tai aiheuttaa muita oireita. Virtsakivien muodostumiseen vaikuttaa ruokavalio ja luultavasti myös perinnölliset tekijät.

Virtsatiekivien aiheuttaja

Virtsakivet syntyvät munuaisissa, kun virtsan mineraalit tai happamat suolat kristallisoituvat. Tärkein tekijä on liiallinen kalsiumin erittyminen virtsaan, ja noin 80 % virtsakivistä on kalsiumsuolojen muodostamia eli joko kalsiumoksalaattikiviä tai kalsiumoksalaattifosfaattikiviä. Oksalaatti on normaali aineenvaihduntatuote, joka erittyy pääosin munuaisten kautta virtsaan. Jos virtsassa on oksalaattia tavallista runsaammin, voi seurauksena olla kalsiumoksalaattikiteiden muodostuminen. Kiteiden kasvaessa voi muodostua kalsiumoksalaattikiviä.

Virtsakivien muodostumiseen vaikuttaa ruokavalio sekä todennäköisesti myös perinnölliset tekijät. Runsas kalsiumin, D-vitamiinin tai erittäin suurten C-vitamiiniannosten (yli 4 g/päivä) nauttiminen altistaa virtsakivitaudille. Virtsakivitaudin taustalla voi olla infektio, jokin sairaus, esimerkiksi kalsiumin aineenvaihduntahäiriö tai rakenteellinen poikkeavuus.

Virtsatiekivien seuranta

Jos virtsakivi on todettu ja päätetty hoitaa ilman murskaus- tai leikkaushoitoa, kontrolloidaan kiven poistuminen kuukauden kuluttua kaikututkimuksella. On toivottavaa, että potilas siivilöisi virtsaa niin, että kivi saadaan analyysiin. Seurantaa jatketaan tarvittaessa, kunnes kivi on todettu poistuneeksi ja potilas on oireeton. Kivut loppuvat 1-2 viikossa, vaikkei kivi välttämättä olisi vielä poistunutkaan.

Virtsatiekivien periytyvyys

Virtsakiviin voi ilmeisesti olla perinnöllinen alttius.

Virtsatiekivien yleisyys

Virtsakivitauti on huomattavasti yleisempi teollisuusmaissa kuin kehitysmaissa ruokavaliosta johtuen. Se on yleistynyt teollisuusmaissa kaikissa ikäryhmissä. Tavallisinta se on keski-ikäisillä miehillä.

Virtsatiekivien ennuste

Virtsatiekivien ennuste on hyvä. Leikkauksiin liittyy aina riski komplikaatioihin, mutta riski on pieni.

Lähteet:

Tietoa potilaalle: Virtsakivitauti. Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2014

Laurila T, 2017. Virtsakivitauti. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

Taari K, Aaltomaa S, Nurmi M, Parpala T, Tammela T (2013). Urologia. Kustannus Oy Duodecim. Helsinki.

ICD-10:

N20: Munuaisen ja/tai virtsanjohtimen kivitauti

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »