Terve.fi

Vesiliikunta on yllättävän tehokas laihdutustapa!

Vesiliikunta on yllättävän tehokas laihdutustapa!
Vesiliikunta on tehokas liikuntamuoto laihduttajalle, etenkin jos sitä harrastaa säännöllisesti.
Julkaistu: 4.10.2011

Ihminen kuluttaa kaloreita vedessä huomattavasti enemmän kuin kuivalla maalla. Tämä johtuu siitä, että keho luovuttaa veteen lämpöä.

Esimerkiksi 27-asteisessa vedessä eli normaalissa uimahallivedessä lämpöenergiakulutuksemme on 40 prosenttia enemmän kuin kuivalla maalla, vaikka emme tekisi yhtään mitään. Lämpöenergiakulutus on sitä suurempaa mitä kylmempi vesi on. Jos vielä lisäksi liikumme vedessä tehokkaasti, polttaa elimistö energiaa merkittävästi.

Perinteisen kuntouinnin lisäksi tarjolla on myös monia muita mielenkiintoisia vesiliikuntamuotoja vesijuoksusta vesizumbaan.

Esimerkkejä vesiliikuntalajeista (kulutukset ovat suuntaa antavia ja laskettu 60-kiloiselle henkilölle):

Kuntouinti, rauhallinen 250-300 kcal/h

Kuntouinti, vauhdikas 400-500 kcal/h

Käy uimassa säännöllisesti, esimerkiksi kolme kertaa viikossa 30-60 minuuttia kerrallaan. Kokeile aikuisten uimatekniikkakurssia, niin saat vaihtelua uimalajeihin ja tasaisesti rasitusta eri lihasryhmille.

Vesijuoksu 400-500 kcal/h

Vesijuoksun suosio on lisääntynyt viime vuosina. Se on erittäin tehokasta lihasharjoittelua kiinteyttäen erityisesti pakaroita, vatsaa sekä selkälihaksia. Riittävällä teholla tehty tunnin vesijuoksu voi kuluttaa kaloreita jopa saman verran kuin tunnin reipas juoksulenkki. Mikäli et heti halua investoida omaan vesijuoksuvyöhön, voit kysyä sellaista lainaa uimahallilta.

Vesijumppa 250-450 kcal/h

Vedessä tapahtuva jumppa tai aerobic on kevyen tuntuista, mutta todellisuudessa tehokasta ja monipuolista liikuntaa eri lihasryhmille. Vesijumpassa liikesarjat ovat yksinkertaisia, joten laji sopii myös aloittelijoille.

Hydrospinning 650 kcal/h

Hydrospinning eli vesipyöräily kohottaa tehokkaasti sykettä ja vahvistaa lihaksia. Allaspyörällä harjoittelussa hyödynnetään veden vastusta – mitä vauhdikkaammin poljet sen kovemmaksi veden vastus muodostuu.

Hydroboxing

Hydroboxing eli vesinyrkkeily on hyvää liikuntaa selkä- ja hartialihaksille ehkäisten niska- ja hartiaseudun jännityksiä. Myös muut lihasryhmät pääsevät työskentelemään tehokkaasti. Tunneilla voidaan käyttää välineenä muun muassa uimalautaa tai pohjaan ankkuroitavaa kelluvaa nyrkkeilypalloa.

Aquazumba 500-1000 kcal/h

Aquazumba eli vesizumba on jo jumppasaleilta tuttu tanssimuoto, joka nyt tehdään veden alla. Askeleita ja liikkeitä tehdään esimerkiksi merenguen, salsan ja reggeatonin tahtiin. Laji kehittää sydän- ja verenkiertoelimistöä ja on tehokasta rasvanpolttoliikuntaa.  

Lähteet:

Kommentoi »