Terve.fi

Verkkokalvosairaus voi lyhentää diabeetikon elämää

Verkkokalvosairaus voi lyhentää diabeetikon elämää
Verkkokalvosairauteen eli retinopatiaan sairastuneet diabeetikot kuolevat sydäntauteihin todennäköisemmin kuin verkkokalvosairaudelta välttyneet diabetespotilaat. Tämä suomalaistutkijoiden havainto viittaa siihen, että verkkokalvosairauden ja sydäntautien syntymekanismeissa saattaa olla luultua enemmän yhteneväisyyksiä.
Julkaistu 30.1.2007

Proliferatiivista retinopatiaa sairastaneet miehet kuolivat sydäntauteihin 18-vuotisen seurannan aikana noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin diabeetikkomiehet, joiden silmät olivat säästyneet verkkokalvosairaudelta.

Naisilla proliferatiivinen retinopatia merkitsi vieläkin suurempaa riskiä, sillä sitä sairastavat kuolivat sepelvaltimotautiin lähes viisi kertaa todennäköisemmin ja muihin syihin jopa kolme kertaa todennäköisemmin kuin naiset, jotka eivät sairastaneet proliferatiivista retinopatiaa. Taustaretinopatia sairastavien kuolleisuus oli verrokkeihin nähden 1,6-1,8-kertaista.

Tutkimukseen osallistui 425 suomalaista tyypin 2 diabetesta sairastavaa miestä ja 399 naista. Tutkimuksen tekivät Auni Juutilainen, Seppo Lehto, Tapani Rönnemaa, Kalevi Pyörälä ja Markku Laakso Kuopion ja Turun yliopistoista.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2006. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.

Kommentoi »