Näin veritulppa ilmeni
”Kiipesin näköalatorniin mieheni kanssa kesällä 2013. Henki ei meinannut kulkea. Olin 29-vuotias ja ajattelin, että onpa minulla huono kunto. En ole aktiiviliikkuja, joten se tuntui järkevältä selitykseltä. Eräänä iltana korjasin illallisen jälkeen ruokalautasia. Huomasin, etten jaksa oikein nostaa niitä. Tajusin, ettei tämä ole normaalia. Päätin mennä päivystykseen.”
Juha Sipilän veritulppa valpastutti
”Vain kuukautta aiemmin puolueeni puheenjohtaja Juha Sipilä oli kokenut keuhkoveritulpan. Siksi olin kuullut sairaudesta ja tiesin oireista. Vaikka en osannut yhdistää niitä olooni, kysyin asiasta lääkäriltä. Tein istumatyötä, matkustin paljon ja minulla oli ylipainoa. Ne ovat veritulpan riski tekijöitä.
Sairaalassa minulta kysyttiin melko pian, käytänkö hormonaalista ehkäisyä. Vastasin myöntävästi.
Lääkäri lähetti minut tutkimuksiin."
Veritulppa nousi jaloista keuhkoihin
”Tutkimuksissa selvisi, että minulla on molemminpuolinen keuhkoveritulppa. Se oli lähtenyt liikkeelle jalastani ja edennyt molempiin keuhkoihin.
Nuori ikäni oli suunnaton onni. Lääkärissä todettiin, että hormonaalinen ehkäisy voi olla yksi riskitekijöistä. Kukaan ei pysty kuitenkaan aukottomasti todistamaan, miten veritulppa muodostuu.
Pian huomasin olevani raskaana. Vaikka raskaus lisää veritulpan riskiä, minua ei varoiteltu lääkärissä. Lääkitystäni jatkettiin raskauden ajan, ja tilaani seurattiin normaalia tarkemmin. Kaikki meni hyvin.”
Pysyvä lääkitys vauvan jälkeen
”Synnytyksen jälkeen päätin ottaa pysyvän veritulppalääkityksen, vaikkei se ehkä olisi ollut välttämätöntä. Lääkitys tuo mielenrauhaa, sillä lääkkeen ansiosta riski sairastua uudelleen on pienempi.
Veritulpan jälkeen olen tarkkaillut itseäni entistä enemmän. Ymmärsin, että kiireisessä työssä on tärkeää pitää huolta itsestään.
Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin voinut elää täyttä elämää ja saada lapsenkin.”
Juttu on julkaistu vuonna 2016.