Pyyhkäisysensori helpottaa diabeetikon arkea. Glukoosiarvon saa selville missä ja milloin tahansa, kunhan kännykkä tai lukulaite on matkassa.
Millä laitteella verensokerin mittaaminen tapahtuu?
Verensokerin mittaus on tärkeä osa diabeteksen hoitoa – ja nykyisin entistä helpompaa. FreeStyle Libre -järjestelmä mittaa glukoosiarvoja sensorista, joka kiinnitetään käsivarteen. Järjestelmään kuuluu tarran avulla iholle liimattava sensori sekä erillinen lukulaite, jonka sijasta voi käyttää älypuhelimeen ladattavaa FreeStyle LibreLink -sovellusta.
Miten verensokeri mitataan käytännössä?
Sensori kiinnitetään liimatarralla iholle, jolloin sensoriin kuuluva ohut lanka lävistää ihon. Sensori suositellaan kiinnitettäväksi käsivarren alapinnalle. Tällöin se ei osu esimerkiksi ovenkarmiin ja irtoa. Sensori vaihdetaan kahden viikon välein.
Verensokerin mittaustulos luetaan viemällä lukulaite tai älypuhelin lähelle sensoria eli ”pyyhkäisemällä” sitä, jolloin lukema siirtyy lukulaitteeseen tai puhelimeen bluetoothin välityksellä. Laite mittaa glukoosiarvon kudoksesta, ei verestä, joten muutokset näkyvät noin 5–10 minuutin viiveellä verrattuna sormenpäämittaukseen.
Mitä hyötyä uudesta verensokerin mittaamislaitteesta on?
Uusi teknologia täydentää verensokerin perinteistä mittausta, joka on tehty ottamalla verikoe sormenpäästä. Sensori kerää glukoosiarvoja 15 minuutin välein. Skannattaessa se antaa lukemat verensokerin muutoksista myös kahdeksan tuntia taaksepäin ja kertoo suunnan, johon arvot näyttävät kehittyvän. Tämä on erityisen hyödyllistä yöaikaisten sokeriarvojen tarkastelussa.
Libre2-sensori hälyttää, jos arvot ovat erityisen matalat tai korkeat, jolloin lukema on syytä tarkistaa. Tutkimusten mukaan tyypin 1 diabeetikoiden hoitotasapaino on parantunut laitteen käytön ansiosta.
Verensokerin mittaamista perinteiseen tapaan sormenpäästä tarvitaan yhä toisinaan, jos arvot ovat erityisen korkeat tai matalat diabeetikon omassa mittaushistoriassa tai tuntemukset ovat hyvin erilaiset kuin sensorin lukemiin sopii.
Kuka tarvitsee laitetta?
Menetelmä sopii kaikille monipistoshoitoa käyttäville diabeetikoille sekä pumppuhoidossa, jos pumpussa ei ole omaa sensorointijärjestelmää. Erityisesti sitä on hyödynnetty tyypin 1 diabeetikoiden hoidossa.
Mistä laitteen saa?
Libre-laitteet ovat olleet muutaman vuoden Suomen markkinoilla. Laitteen myöntää harkinnan mukaan oman hoitopaikan vastuuhenkilö, ja se hankitaan oman kunnan hoitotarvikejakelun kautta. Laitetta ei voi ostaa yksityisesti.
Onko malleissa eroja?
Saatavilla on Libre 1- ja Libre2 -mallit, joista jälkimmäinen on uudempi. Se hälyttää myös erityisen matalista tai korkeista sokeriarvoista.
Näin se toimii:
- FreeStyle Libre -sensorin mittaamat sokeriarvot saa näkyviin älypuhelimeen ladattavan sovelluksen tai erillisen lukulaitteen avulla.
- Sensorin ”pyyhkäisy” näyttää kudoksista mitatun glukoosiarvon ja myös lukemat kahdeksan tuntia taaksepäin. Se kertoo myös, mihin suuntaan arvo on liikkumassa.
- Lukulaite kertoo samat asiat kuin puhelimen sovellus. Molemmista voi myös jakaa tietoja hoitohenkilökunnan kanssa. Omiin tietoihin voi lisätä kommentteja ja asettaa muistutuksia.
- Laite käynnistyy virtakytkimestä ja sammuu itsestään.
- Pyöreä sensori kiinnitetään käsivarren takaosaan ja vaihdetaan kahden viikon välein.
Pidä huolta ihostasi
Herkkä- tai kuivaihoisia sensorin liima voi ärsyttää, joten ihon kunnosta kannattaa pitää huolta ja käyttää kosteuttavia voiteita. Sensori vaihdetaan kahden viikon välein. Se neuvotaan kiinnittämään vuorotellen kumpaankin käsivarteen.
Asiantuntija: diabeteshoitaja Tuulikki Salminen, Suomen Diabetesliitto.