Apu Terveys

Milloin verenpaine on normaali?

Milloin verenpaine on normaali?
Mistä verenpaineen kohoaminen johtuu? Mitkä ovat hyvän yläpaineen sekä alapaineen arvot?
Julkaistu 28.5.2020

Verenpaine tarkoittaa valtimoverisuonissa vallitsevaa painetta, joka syntyy sydämen pumppauksesta.

Verenpaine ilmoitetaan kahdella lukemalla: suurempi luku kuvaa painetta sydämen supistuessa (systolinen paine) ja pienempi sydämen lepovaiheen aikana (diastolinen paine).

Verenpaine nousee esimerkiksi ponnistellessa tai jännityksen vuoksi. Mittauksella on tarkoitus saada normaali lukema ilman tällaisia häiriötekijöitä, ja siksi verenpaine mitataan levossa. Verenpaine vaihtelee eri vuorokaudenaikoina.

Iän myötä verenpaine kohoaa helpommin. Nuorilla ja keski­-ikäisillä nousevat yleensä sekä ylä- että alapaine, mutta iäkkäämmillä voi nousta pelkästään yläpaine.

Katso verenpainetasot alla olevasta kuvasta

Miksi verenpaine ilmoitetaan lyhenteellä RR?

Verenpainetta on yritetty mitata 1600-luvulta alkaen. Tällöin oivallettiin, että sydän on pumppu ja verisuonistossa on painetta. Mittaustekniikoita oli monia: verenpainetta yritettiin arvioida muun muassa eläimen valtimosta pulppuavan verisuihkun korkeuden avulla.

Ensimmäisen potilastyöhön soveltuvan mittalaitteen kehitti vuonna 1896 italialainen Scipione Riva-Rocci. Hän keksi liittää mittariin mansetin, joka kiedotaan potilaan käsivarren ympärille, aivan kuten nykyäänkin.

Sairauskertomuksissa alettiin käyttää hänen nimikirjaimiaan RR merkitsemään verenpainelukemia. Ne ovat käytössä nykyäänkin.

Elektroniset verenpainemittarit digitaalisine näyttöineen tulivat markkinoille 1990-luvulla. Uusimmat verenpainemittarit sisältävät muistin ja muuta automatiikkaa, ja niiden avulla voidaan havaita myös sydämen eteisvärinä.

Juttu on julkaistu Apu Terveys-lehdessä 9/2019.

Kommentoi »