Viileneviin iltoihin

Vegeherkut uunista ulos! Kokeile nyhtökaura-makaronilaatikkoa ja porkkalakiusausta

Täyteläiset, kuumat uuniruoat maistuvat kirpakansyyspäivän päätteeksi. Klassiset vuokaruoat on helppo valmistaa myös täysin vegaanisesti. Kokeile ja nauti.

28.8.2024 Voi hyvin

Syysiltojen pimetessä laitetaan uuni lämpiämään. Uunivuoassa monet klassikkoruoat syntyvät melko helposti, ja lisäksi vuokaruoka on yleensä riittoisaa.

Mikä parasta, lähes kaikki perinteiset laatikkoruoat, kuten lasagnen, kiusauksen, moussakan ja makaronilaatikon, voi helposti muuntaa vegaaniseksi. Lihan ja kalan voi korvata kasviproteiinilla, esimerkiksi nyhtökauralla, härkiksellä, soijarouheella tai tofulla.

Maitotuotteet, juusto ja kanamuna on helppoa vaihtaa kuumennuksen kestäviin kasvipohjaisiin tuotteisiin sekä kananmunankorvikkeeseen.

Monet kasviperäiset raaka-aineet sisältävät proteiinia, vaikka niitä ei aina ajatella suoranaisesti proteiinin lähteinä. Sellaisiaovat muun muassa pavut, linssit, herne, kikherne, täysjyväviljat, tattari, kvinoa sekä pähkinät, mantelit ja siemenet. Nämä toimivat myös hyvinä hiilihydraattien ja kuidun lähteinä.

Uuniruoan etuja

  • Keittiöön ei tule rasvan käryä.
  • Kypsennystä ei tarvitse vahtia koko ajan.
  • Suuretkin määrät valmistuvat kerralla.

Valmistimme kolme tuttua uuniruokaa vegaanisina versioina.

Kasvismoussakassa jauhelihan korvaavatlinssit, joista keitetään maukas ja paksu tomaattikastike.

Yhdistimme perinteisen kaalilaatikon ja makaronilaatikon kahden klassikon laatikoksi, jossa jauhelihan tilalla käytetään nyhtökauraa. Yhtä lailla härkis tai soijarouhekin sopisivat.

Porkkalakiusaus on lohikiusauksen vegaaninen versio, jossa kalan tilalla on savunmakuisia porkkanalastuja. Kiusaukseen on käytetty kerman sijaan kuumennuksen kestävää kasvikermaa.

Kolme kulhollista kaali-makaronilaatikkoa
Nyhtökaura, kaali ja makaroni sopivat yhteen. Oregano,chili ja siirappi maustavat kahden klassikon vegaanisen laatikon.

Nyhtökaura-makaronilaatikko

4 annosta | 1 t 10 min

3 dl tummaa makaronia

500 g valkokaalia

1 sipuli

2 rkl rypsiöljyä

½ chiliä

240 g nyhtökauraa

¼ ruukku tuoretta oreganoa

1½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Liemi:

2 dl kaura- tai soijakermaa

1 rkl siirappia

Pinnalle:

50 g vegaanista juustoraastetta

  1. Keitä makaronit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa kaali ja sipuli suikaleiksi. Kuullota kaalia ja sipuleita paistinpannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Hienonna joukkoon chiliä.
  3. Lisää sekaan nyhtökaura ja hienonnettu oregano. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä kaali-nyhtökauraseos valutetun makaronin kanssa ja kaada öljyttyyn uunivuokaan.
  4. Sekoita keskenään kaurakerma ja siirappi. Kaada laatikon päälle. Ripottele päälle vegaanista juustoraastetta.
  5. Paista kaali-makaronilaatikkoa uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.
Uunivuoallinen kasvismoussakaa
Mehevä linssi-tomaattikastike toimii loistavasti paahdetun munakoison kanssa. Savuinen paprikajauhe viimeistelee kasvismoussakan maun.

Kasvismoussaka

6 annosta | 1 t 40 min

1–2 munakoisoa

½ tl suolaa

5 keitettyä perunaa (viipaloituna)

Linssi-tomaattikastike:

2½ dl punaisia linssejä

1 rkl kasvisfondia

3 dl vettä

1 sipuli

3 valkosipulinkynttä

½ chiliä

1 rkl rypsiöljyä

400 g tomaattimurskaa

1 rkl tomaattipyreetä

2 tl oreganoa

2 tl balsamicoa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 tl sokeria

1 tl savupaprikajauhetta

Vuoan voitelu:

1 rkl rypsiöljyä

Lisäksi:

2 dl kaurakermaa

100 g vegaanista juustoraastetta

½ dl tuoretta oreganoa

  1. Leikkaa munakoisot viipaleiksi pitkittäissuunnassa ja ripottele niiden pintaan suolaa. Paahda viipaleita kuivalla pannulla muutama minuutti molemmin puolin.
  2. Huuhtele linssit huolellisesti. Keitä linssejä fondilla mauste-tussa, hiljaa poreilevassa vedessä, kunnes kaikki neste on imeytynyt.
  3. Hienonna sipulit ja chili ja kuullota niitä öljyssä. Lisää joukkoon keitetyt linssit, tomaattimurska ja -pyree. Mausta oreganolla, balsamicolla, suolalla, pippurilla, sokerilla ja savupaprikajauheella.
  4. Lado perunaviipaleita öljytynuunivuoan pohjalle ja lisää kerros linssi-tomaattikastiketta. Lisää päälle puolet paistetuista muna-koisoista. Tee toinen kerros samaan tapaan. Kaada päälle kaurakermaa ja ripottele vielä vegaanista juustoraastetta.
  5. Paista kasvismoussakaa 200-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Anna kasvismoussakan tekeytyä vartin verran ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tuoretta oreganoa.
Kädet pitelevät porkkalakiusausvuokaa
Vegaanisessa kiusauksessa lohi korvataan savuisella pikaporkkalalla, joka muistuttaa maultaan kylmäsavulohta.

Porkkalakiusaus

4 annosta | 1 t 20 min

Pikaporkkala:

4 porkkanaa

1 rkl rypsiöljyä

2 tl nestesavua (esim. Poppamies Jalosavu)

2 tl valkoviinietikkaa

1 tl sokeria

Kiusaus:

8 perunaa

3 kevätsipulinvartta

50 g tuoretta tilliä

300 g pikaporkkalaa

2 dl kasvikermaa (esim. Planti)

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

  1. Keitä porkkanat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja kuori porkkanat.
  2. Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi pitkittäin veitsellä tai juustohöylällä.
  3. Sekoita keskenään öljy, nestesavu, viinietikka ja sokeri. Kaada kastike porkkanaviipaleiden päälle ja nosta jääkaappiin.
  4. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipulit ja tilli. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunoita, kevätsipulia, tilliä ja pikaporkkalaa. Voit kaataa joukkoon myös hieman porkkalan marinointilientä.
  5. Sekoita suola ja pippuri kasvikerman joukkoon. Kaada seos öljyttyyn vuokaan.
  6. Paista porkkalakiusausta200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt