
Vegeherkut uunista ulos! Kokeile nyhtökaura-makaronilaatikkoa ja porkkalakiusausta
Täyteläiset, kuumat uuniruoat maistuvat kirpakansyyspäivän päätteeksi. Klassiset vuokaruoat on helppo valmistaa myös täysin vegaanisesti. Kokeile ja nauti.
Syysiltojen pimetessä laitetaan uuni lämpiämään. Uunivuoassa monet klassikkoruoat syntyvät melko helposti, ja lisäksi vuokaruoka on yleensä riittoisaa.
Mikä parasta, lähes kaikki perinteiset laatikkoruoat, kuten lasagnen, kiusauksen, moussakan ja makaronilaatikon, voi helposti muuntaa vegaaniseksi. Lihan ja kalan voi korvata kasviproteiinilla, esimerkiksi nyhtökauralla, härkiksellä, soijarouheella tai tofulla.
Maitotuotteet, juusto ja kanamuna on helppoa vaihtaa kuumennuksen kestäviin kasvipohjaisiin tuotteisiin sekä kananmunankorvikkeeseen.
Monet kasviperäiset raaka-aineet sisältävät proteiinia, vaikka niitä ei aina ajatella suoranaisesti proteiinin lähteinä. Sellaisiaovat muun muassa pavut, linssit, herne, kikherne, täysjyväviljat, tattari, kvinoa sekä pähkinät, mantelit ja siemenet. Nämä toimivat myös hyvinä hiilihydraattien ja kuidun lähteinä.
Uuniruoan etuja
- Keittiöön ei tule rasvan käryä.
- Kypsennystä ei tarvitse vahtia koko ajan.
- Suuretkin määrät valmistuvat kerralla.
Valmistimme kolme tuttua uuniruokaa vegaanisina versioina.
Kasvismoussakassa jauhelihan korvaavatlinssit, joista keitetään maukas ja paksu tomaattikastike.
Yhdistimme perinteisen kaalilaatikon ja makaronilaatikon kahden klassikon laatikoksi, jossa jauhelihan tilalla käytetään nyhtökauraa. Yhtä lailla härkis tai soijarouhekin sopisivat.
Porkkalakiusaus on lohikiusauksen vegaaninen versio, jossa kalan tilalla on savunmakuisia porkkanalastuja. Kiusaukseen on käytetty kerman sijaan kuumennuksen kestävää kasvikermaa.

Nyhtökaura-makaronilaatikko
4 annosta | 1 t 10 min
3 dl tummaa makaronia
500 g valkokaalia
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
½ chiliä
240 g nyhtökauraa
¼ ruukku tuoretta oreganoa
1½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Liemi:
2 dl kaura- tai soijakermaa
1 rkl siirappia
Pinnalle:
50 g vegaanista juustoraastetta
- Keitä makaronit kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.
- Leikkaa kaali ja sipuli suikaleiksi. Kuullota kaalia ja sipuleita paistinpannulla öljyssä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Hienonna joukkoon chiliä.
- Lisää sekaan nyhtökaura ja hienonnettu oregano. Mausta suolalla ja pippurilla. Yhdistä kaali-nyhtökauraseos valutetun makaronin kanssa ja kaada öljyttyyn uunivuokaan.
- Sekoita keskenään kaurakerma ja siirappi. Kaada laatikon päälle. Ripottele päälle vegaanista juustoraastetta.
- Paista kaali-makaronilaatikkoa uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Kasvismoussaka
6 annosta | 1 t 40 min
1–2 munakoisoa
½ tl suolaa
5 keitettyä perunaa (viipaloituna)
Linssi-tomaattikastike:
2½ dl punaisia linssejä
1 rkl kasvisfondia
3 dl vettä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ chiliä
1 rkl rypsiöljyä
400 g tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
2 tl oreganoa
2 tl balsamicoa
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl savupaprikajauhetta
Vuoan voitelu:
1 rkl rypsiöljyä
Lisäksi:
2 dl kaurakermaa
100 g vegaanista juustoraastetta
½ dl tuoretta oreganoa
- Leikkaa munakoisot viipaleiksi pitkittäissuunnassa ja ripottele niiden pintaan suolaa. Paahda viipaleita kuivalla pannulla muutama minuutti molemmin puolin.
- Huuhtele linssit huolellisesti. Keitä linssejä fondilla mauste-tussa, hiljaa poreilevassa vedessä, kunnes kaikki neste on imeytynyt.
- Hienonna sipulit ja chili ja kuullota niitä öljyssä. Lisää joukkoon keitetyt linssit, tomaattimurska ja -pyree. Mausta oreganolla, balsamicolla, suolalla, pippurilla, sokerilla ja savupaprikajauheella.
- Lado perunaviipaleita öljytynuunivuoan pohjalle ja lisää kerros linssi-tomaattikastiketta. Lisää päälle puolet paistetuista muna-koisoista. Tee toinen kerros samaan tapaan. Kaada päälle kaurakermaa ja ripottele vielä vegaanista juustoraastetta.
- Paista kasvismoussakaa 200-asteisessa uunissa 45–60 minuuttia. Anna kasvismoussakan tekeytyä vartin verran ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tuoretta oreganoa.

Porkkalakiusaus
4 annosta | 1 t 20 min
Pikaporkkala:
4 porkkanaa
1 rkl rypsiöljyä
2 tl nestesavua (esim. Poppamies Jalosavu)
2 tl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
Kiusaus:
8 perunaa
3 kevätsipulinvartta
50 g tuoretta tilliä
300 g pikaporkkalaa
2 dl kasvikermaa (esim. Planti)
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
- Keitä porkkanat kuorineen suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja kuori porkkanat.
- Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi pitkittäin veitsellä tai juustohöylällä.
- Sekoita keskenään öljy, nestesavu, viinietikka ja sokeri. Kaada kastike porkkanaviipaleiden päälle ja nosta jääkaappiin.
- Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipulit ja tilli. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunoita, kevätsipulia, tilliä ja pikaporkkalaa. Voit kaataa joukkoon myös hieman porkkalan marinointilientä.
- Sekoita suola ja pippuri kasvikerman joukkoon. Kaada seos öljyttyyn vuokaan.
- Paista porkkalakiusausta200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.