
Vegaaninen porkkala on jo tuttu kylmäsavulohen korvaaja, mutta tiedätkö, minkävärisiä porkkanat ennen olivat?
Porkkanan suosion salaisuus on sen maukkaus, terveellisyys, kotimaisuus, säilyvyys ja edullisuus. Juureksen monipuolisuudesta kertoo sen kyky tekeytyä kylmäsavulohen korvaajaksi.
ruoka
teksti helena Saine-Laitinen kuvat timo pyykkö ja adobe stock
1Alun perin porkkana kasvoi villinä ja oli väriltään violetti. Sittemmin siitä on kehitetty punaisia, valkoisia, mustia ja keltaisia lajikkeita. Porkkana sai oranssin värinsä jalostuksen myötä Alankomaissa 1700-luvulla.
2Porkkanassa on niukasti energiaa, mutta se sisältää rutkasti beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Se edistää näkökyvyn, ihon ja limakalvojen sekä elimistön puolustusmekanismien hyvinvointia.
3Porkkanan maku ja tuoksu ovat helposti tunnistettavia – nuuhkaisemalla siitä löytää persiljan aromeja. Suosikkijuures taipuu notkeasti niin salaatteihin, laatikoihin, keittoihin, pataruokiin, gratiineihin kuin raasteena leivonnaisiinkin.

4Säilytä porkkanoita 2–5 asteessa ja erillään etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten tomaateista, omenoista ja banaaneista. Muovipussissa porkkana säilyy hyvin parikin kuukautta.
Porkkanan vihertävä kanta ei ole merkki myrkyllisestä solaniinista, vaan väri aiheutuu lehtivihreästä, jota muodostuu porkkanan altistuessa valolle kasvaessaan. Vihreä kanta kannattaa kuitenkin leikata pois sen kitkerän maun vuoksi.
5Porkkanoista valmistettava, väriltään, maultaan ja koostumukseltaan kylmäsavulohta muistuttava porkkala on noussut suosituksi vege- piireissä ja kala-allergikkojen parissa. Sen valmistaminen on helppoa, mutta sitä on saatavilla myös kotimaisena säilykkeenä. Itse tehty porkkala säilyy jääkaapissa noin viikon.

Porkkalaleivät
8 ANNOSTA 30 MIN + 1 T 15 MIN UUNISSA
GLUTEENITON, VEGAANINEN
3 (500 g) isoa ja paksua porkkanaa
noin 500 g karkeaa merisuolaa
Marinadi:
¾ dl rypsiöljyä
2 tl nestemäistä savuaromia (Poppamies)
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuoriraastetta
½ tl valkopippuria
½ tl mustapippuria
½ tl sokeria
¼ tl suolaa
Lisäksi:
8 viipaletta gluteenitonta saaristolaisleipää
3 rkl kasviperäistä levitettä
3 rkl merilevävalmistetta (Cavi-art)
2 rkl punasipulisilppua
tilliä
- Pese ja kuivaa porkkanat.
- Ota uunivuoka, johon porkkanat juuri ja juuri mahtuvat. Peitä pohja suolalla. Nosta porkkanat vuokaan ja peitä ne suolalla kauttaaltaan.
- Kypsennä 200-asteisessa uunissa 1 tunti 15 minuuttia.
- Riko suolakuori varovasti ja nosta porkkanat leikkuulaudalle jäähtymään.
- Kuori porkkanat ja vedä niistä juustohöylällä pitkiä viipaleita. Laita ne ilmatiiviiseen rasiaan.
- Yhdistä marinadin ainekset ja sekoita seos varovasti porkkanoiden joukkoon.
- Marinoi porkkalaa vähintään yön yli. Kääntele rasiaa pari kertaa.
- Ota muotilla leipäviipaleista pyöreitä (ø 7 cm) paloja. Voitele ne, kiepauta päälle porkkala- viipaleita ja lisää merilevämätiä, sipulia sekä tilliä.
Vinkki: Voit halutessasi maustaa kasviperäisen levitteen karkealla dijoninsinapilla tai piparjuurella.