Terve.fi

Vauvan kehitys 9. kuukausi

Vauvan kehitys 9. kuukausi
9 kuukauden iässä vauva voi alkaa kärsiä eroahdistuksesta. Lapsi alkaa tässä iässä myös odottaa ja toivoa tiettyjä, tasaisin väliajoin toistuvia rutiineja. Jos rutiini rikkoutuu, vauva voi olla rauhaton tai levoton.
Julkaistu 4.4.2011

Sosioemotionaalinen ja havaintotoimintojen kehitys

9 kuukauden iässä vauva voi alkaa kärsiä eroahdistuksesta. Lapsi alkaa tässä iässä myös odottaa ja toivoa tiettyjä, tasaisin väliajoin toistuvia rutiineja. Jos rutiini rikkoutuu, vauva voi olla rauhaton tai levoton. Vauva osaa tunnistaa tutun paikan, ja huomaa jos on vieraassa paikassa.

Lapsi tunnistaa myös lelunsa ja niiden paikan kotona.

Lapsi hymyilee ympärilleen, ja ymmärtää toisten tunteita. Vauvan oma persoona alkaa tulla esiin noin 9 kuukauden iässä. Lapsen oma tahto kehittyy, ja hän oppii myös ilmaisemaan sitä. Saatat kohdata vastarintaa esimerkiksi laittaessasi vauvaa syöttötuoliin.

Muistin kehitys

Lapsen muisti alkaa kehittyä ja hän muistaa lyhyitä pätkiä, mutta varsinainen muisti muotoutuu vasta 2-3 vuoden iässä.

Puheen kehitys

Lapsi alkaa tuottaa puhetta – ainakin omasta mielestään. Hän matkii kuulemiansa sanoja, ja jokeltaa tavuja. Lapsen mielestä hän jo puhuu, joten hänelle täytyy vastata. Lapsi ei kuitenkaan vielä ymmärrä niinkään puhettasi, vaan hän tulkitsee äänensävyjäsi ja eleitäsi.

Liikkeen kehitys

9 kuukauden ikäinen vauva oppii pinsettiotteen, seisoo tukea vasten, ja opettelee itse seisomaan nousemista.

Muista, jokainen vauva on yksilöllinen!

Kaikki vauvat ovat uniikkeja ja saavuttavat eri kehitysvaiheet omaan tahtiinsa. Kehityksen suuntaviivat on laadittu osoittamaan, millaisia taitoja vauvan on mahdollista saavuttaa tietyssä iässä. Jos vauva on esimerkiksi syntynyt ennenaikaisesti, on hyvä muistaa, että kehittyminen vie häneltä hiukan enemmän aikaa.

Jos sinulla on kysymyksiä koskien vauvasi kehitystä, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lue myös:

Kommentoi »