Terve.fi

Vauva oppii huumorin vanhemmiltaanTutkijat havaitsivat, että 6–12 kuukauden ikäisinä pienet lapset oppivat pitämään asioita hauskana seuraamalla vanhempiensa reaktioita.

Yhdysvaltalaistutkimukseen osallistui 30 lasta, ja siinä haluttiin selvittää, hakevatko kuuden kuukauden ikäiset vauvat emotionaalista ohjausta vanhemmiltaan hauskojen absurdien tapahtumien aikana.

Jo aiemmin on tiedetty, että kahdeksan kuukauden iässä vauvat selvittävät vanhempiensa kanssa, jos tilanne on pelottava tai uhkaava. Ilmiötä ei ole kuitenkaan aiemmin tutkittu muissa tilanteissa.

Toisissa tutkimuksissa taas on havaittu, että 18-kuukautiset vauvat  voivat vitsailla muiden taaperoiden kanssa eleiden, äänten ja leikin avulla ennen kuin osaavat puhua.

Viimeisimmässä tutkimuksessa vauvat seurasivat vanhempiensa luonnollisia reaktioita kahteen tavalliseen tapahtumaan, eli kirjan kuvan ja pienen punaisen vaahtomuovipallon katsomiseen.

Tilanteet muutettiin sitten absurdeiksi niin, että kirjan kuva ponnahteli tutkijan pään päällä hänen sanoessaan ”zoop zoop”, ja vaahtomuovipallo asetettiin tutkijan nenälle samalla, kun hän tökki sitä ja sanoi ”beep beep”.

Vanhempia neuvottiin joko katsomaan tutkijaa ilmeettömin kasvoin tai osoittamaan ja nauramaan hänelle.

Tutkimuksessa havattiin, että vaikka 6-kuukautiset vauvat tuijottivat pidempään absurdeja, vieraita tilanteita, heidän reaktionsa tapahtumiin ei riippunut heidän vanhempiensa reaktioista.

Vauvat kuitenkin katsoivat vanhempiaan hyvin tarkkaan, kun he nauroivat. Absurdeihin tilanteisiin kiinnitetty tarkka huomio ja muiden nauraminen näissä tilanteissa voivat selittää sen, miten vauvojen huumorintaju kehittyy vuoden ikäiseen mennessä.

Ensimmäiseen syntymäpäiväänsä mennessä vauvat nauroivat absurdeille tilanteille silloinkin, kun heidän vanhempansa pysyivät ilmeettöminä.

Julkaistu: 7.9.2012