Vauva hyötyy rintamaidosta

Vauva hyötyy rintamaidosta
Äidinmaidon saanti etenkin ensimmäisinä kuukausina edistää vauvan hyvinvointia.
Julkaistu 19.6.2019

Ensimmäisinä kuukausina äidinmaito sisältää kaikki vauvan tarvitsemat ravintoaineet D-vitamiinia lukuun ottamatta. Äidinmaidossa on vasta-aineita, jotka suojaavat lasta infektioilta. Se auttaa myös hyvän suolistobakteeriston muodostumista.

Suositus on, että lasta täysimetetään 4–6 kuukautta ja sen jälkeen imetystä jatketaan muun ruoan ohella ainakin yksivuotiaaksi. Vuosina 2009–2011 lapsia imetettiin keskimäärin 7–8 kuukautta. Täysimetyksen kesto oli kaksi kuukautta.

Imetystieto ja -ohjaus eivät tavoita kaikkia perheitä

– Tarve imettää on jopa biologinen tarve, samoin tarve saada siihen muilta tukea ja apua, sanoo Anna Groundstroem Imetyksen tuki -yhdistyksestä.

Imetyksen vaikeudet ovat harvalle naiselle täysin neutraali asia. Imetyksen sujuminen voi vaikuttaa syvästi käsitykseen siitä, millainen äiti on, miten oma keho toimii ja miten selviytyy elämästä lapsen kanssa.

Jos imetys päättyy ennen aikojaan, pettymys voi olla kova. Siihen voi liittyä syvää surua, arvottomuuden tunteita ja pettymystä omaan kehoon.

Imetyksen sujumiseen vaikuttaa moni asia: äidin ja vauvan terveys, synnytys ja perheen elämäntilanne.

Arvostelemisen sijaan olisi tärkeää tukea äitejä kehumalla ja tarjoamalla apua arkeen.

– Imetyksen päättyminen voi olla myös helpotus, jos se on vaikuttanut negatiivisesti vauva-aikaan tai suhteen luomiseen vauvan kanssa, Groundstroem sanoo.

Teolliset äidinmaidonkorvikkeet ovat Suomessa laadukkaita. Korvike on tärkeä apu silloin, kun vauva tarvitsee kasvun tueksi muuta ruokaa.

Lähde: Kansallinen imetyksen edistämisen toimintaohjelma vuosille 2018–2022/THL

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 11/2018.

Kommentoi »