Terve.fi

Vatsakalvontulehdus

Vatsakalvontulehdus
Vatsakalvo on sidekudoksesta muodostuva, sileäpintainen, silkkimäinen kudos vatsaontelon sisällä. Sen tehtävänä on tukea vatsaontelossa olevia elimiä niin että ne kiinnittyvät ympäristöönsä ja se vähentää liikkumisesta aiheutuvaa kitkaa. Vatsakalvot ovat rakenteeltaan kaksiosaiset, joista sisempi ympäröi ja suojaa vatsaontelon elimiä ja ulompi ja ikään kuin ”tapetoi” vatsaontelon sisäpuolelta.
Julkaistu: 6.6.2013

Vatsakalvontulehdus eli peritoniitti tarkoittaa vatsaontelon sisäistä inflammatorista tilaa, joka liittyy yleensä bakteeriperäiseen tulehdukseen. Tila ilmenee septisenä yleissairautena, eli yleisinfektiona, jossa bakteerit leviävät laajalle elimistöön.  Tila on henkeä uhkaava ja se edellyttää nopeaa hakeutumista hoitoon.

Aiheuttaja

Vatsakalvontulehdus jaetaan yleisesti primaarisiin ja sekundaarisiin tiloihin.

Primaarissa vatsakalvontulehduksessa aiheuttajana on vatsaontelon sisällä kehittyvä bakteeriperäinen infektio.  Näitä tavataan yleensä lapsilla ja huonokuntoisilla vanhuksilla.

Sekundaarissa tilassa taustalla on yleensä elimen tai kudoksen puhkeaminen eli perforaatio. Puhkeaminen tapahtuu yleensä maha-suolikanavassa, ja tämän taustalla voi olla infektio, kuten esimerkiksi puhjennut umpilisäke. Puhkeamisen voi aiheuttaa myös vamma, kuten terävä tai tylppä trauma tai nielemällä ruoansulatuskanavaan päätyneet vierasesineet.

Myös erilaiset tautitilat voivat aiheuttaa yksittäisissä elimissä puhkeamisen vatsaonteloon kuten mahalaukussa olevan mahahaavan puhkeaminen. Myös sappirakko voi puhjeta aiheuttaen vatsakalvontulehduksen. Lisäksi esim. maksakirroosissa vatsaonteloon voi kertyä askitesnestettä, joka saattaa infektoitua. Joillakin diabetespotilailla vatsaonteloon johdetaan kanyyli, jonka avulla huuhdotaan vatsakalvoja (peritoneaalidialyysi), ja tämän kautta taudinaiheuttajia voi päästä vatsaonteloon.

Oireet

Oireet voidaan jakaa paikallis- ja yleisoireisiin. Yleisoireita ovat mm. yleistilan nopea heikkeneminen, oksentelu, virtsaamattomuus tai vähävirtsaisuus, suolilama sekä elimistön kuivumistilaan viittaavat oireet. Lisäksi voi esiintyä kuumetta, tuskaisuutta ja jopa sekavuutta.

Vatsakipu on tyyppioire. Vatsakipu voi olla ankaraa ja se voi paikallistua yksittäisen sairaan elimen kohdalle. Vatsanpeitteet aristavat ja vatsalihakset ovat pingottuneet. Joskus vatsakipu voi olla luonteeltaan myös epämääräistä ja tuntua koko vatsan alueella.

Diagnoosi

Lääkäri tekee kliinisen tutkimuksen, johon tärkeimpänä kuuluu vatsan palpaatio eli tunnustelu käsin. Tunnustelu aloitetaan vähemmän kipeästä alueesta edeten maksimaalisen kivun alueelle. Mikäli vatsanpeitteiden aristusta ja lihaspingotusta esiintyy maksimaalisesta kipukohdasta etäämmällä koko vatsan alueella, viittaa tämä peritoniittiin. Mikäli diagnoosi on epäselvä, tehdään kuvantamistutkimuksia, mm. vatsan röntgentutkimus tai varjoainetehosteinen tietokonetomografia. Laboratoriotutkimuksista koholla olevat tulehdusarvot (CRP ja leukosytoosi) tukevat diagnoosia.

Huomaa, että vatsakipujen taustalla voi olla myös monta muuta syytä kuin vatsakalvontulehdus. Lue artikkeli Jatkuvan vatsakivun syitä.

Hoito

Primaarinen peritoniitti hoidetaan antibioottihoidolla aiheuttajamikrobin mukaan. Lisäksi potilaan yleistilaa hoidetaan ylläpitämällä elintoimintoja mm. nesteytyksen avulla.

Sekundaarinen peritoniitti hoidetaan varhaisella leikkaushoidolla, joka tehdään usein päivystysluontoisesti ja kirurgin kokemuksesta riippuen tähystämällä (laparoskooppisesti) tai avoimesti (laparotomia). Peritoniitin syy paikallistetaan, ja hoidetaan kirugisesti. Vatsaontelo puhdistetaan ja huuhdotaan runsaalla nestemäärällä ja potilaalle aloitetaan kattava antimikrobinen lääkitys. Potilas tarvitsee yleiskunnostaan riippuen joskus kattavaa tukihoitoa teho-osastolla sisältäen nestetasapainon ylläpitämisen, verenkierron ja munuaisten toiminnan tukemisen.

Käytännössä lähes kaikki peritoniittipotilaat operoidaan, sillä varmistuksen primaarista ja sekundaarista peritoniitista saa vasta leikkaustilanteessa katsomalla vatsaonteloon.

Ennuste

Hoitamattomana vakava-asteinen vatsakalvontulehdus aiheuttaa laajalle elimistöön leviävän septisen tulehduksen, joka voi johtaa elinjärjestelmien toiminnan lakkaamiseen ja johtaa kuolemaan. Septisen vaiheen vatsakalvontulehduksissa kuolleisuus on 30 %.

Lähteet:

Miettinen ym. Kliininen gastroenterologia. 2. Painos. Duodecim 1993.

Mäyränpää (toim.) Therapia Fennica. 9. laitos. Gummerus 2007

Terveyskirjasto (www.terveyskirjasto.fi)

Terveysportti (www.terveysportti.fi)

Kommentoi »