Terve.fi

Vatan ruokavalio


Yleisesti vatan tulee syödä tukevasti lämmintä, makeaa, hapanta ja suolaista, kevyesti paistettua ruokaa

Kaikki uppopaistettu ruoka nostattaa pittaa. Koska pitta tyyppien ruuansulatus on voimakasta on heidän hyvä ottaa välipalaa aika ajoin ettei nälkä pääse yllättämään.

Öljyt

  • Käytä: Ghee, seesamiöljy, oliiviöljy etc.
  • Vältä: Kaikki öljyt alentavat vataa

Maitotuotteet

  • Käytä: Kaikki
  • Vältä: Kylmät maitotuotteet

Vihannekset

  • Käytä: Porkkana, peruna, parsa, vihreät pavut, kesäkurpitsa, palsternakka, selleri, peruna, punajuuri, lanttu, fenkoli, pinaatti
  • Vältä: Parsakaali, kukkakaali, brysselinkaali, valkokaali

Hedelmät

  • Käytä: Mango, taateli, päärynä, omena (keitetty), avokado, persikka, meloni, banaani, marjat, sitrushedelmät, kirsikka, viikuna, luumu
  • Vältä: Päärynä, omena, granaattiomena, puolukat

Viljatuotteet

  • Käytä: Valkoinen riisi, vehnä, kaura, quinoa, speltti – kaikki keitettynä/liotettuna
  • Vältä: Ruis, ohra, tattari

Mausteet ja yrtit

  • Käytä: Inkivääri, valkosipuli, fenkoli, kurkuma, kumina, kardemumma, korianteri, fenkoli, pippuri, basilika, sinapinsiemen, minttu, rosmariini, timjami, oregano, mineraalisuola, merisuola
  • Vältä: Chilipippuri, neilikka

Linssit ja pavut

  • Käytä: Mung pavut (halkaistut ja kokonaiset), punaiset linssit, tofu
  • Vältä: Kaikki pavut ja herneet

Pähkinät ja siemenet

  • Käytä: Kaikki paitsi maapähkinä

Liha

  • Käytä: Kana, kalkkuna, kala, muna
  • Vältä: Punainen liha

Makeutusaineet ja lisukkeet

  • Käytä: Sokeri, jaggery, hunaja (-), siirappi
Julkaistu: 15.2.2011