Hyvänlaatuinen asentohuimaus on tavallisin sisäkorvaperäisen huimauksen aiheuttaja, jolle on luonteenomaista lyhytkestoinen äkillisiin pään asennonmuutoksiin liittyvä kiertohuimaus. Taudin syynä pidetään korvan tasapainoelimen kaarikäytäviin joutunutta sakkaa.
Ongelma rauhoittuu useimmilla ajan myötä itsestään, mutta suurin osa potilaista saa helpotusta liikehoidoista, jotka tähtäävät sakan häätämiseen kaarikäytävästä.
Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen tulokset osoittivat, että hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleinen vaiva, sillä taudin elinikäinen esiintyvyys oli 2,4 prosenttia. Kaikista kohtalaisesta tai vaikeasta huimauksesta kärsivistä 8 prosentin todettiin potevan hyvänlaatuista asentohuimausta.
Tutkimustulosten mukaan yli 80 prosenttia hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kärsineistä oli hakenut vaivaansa apua terveydenhuollosta, jäänyt sairauslomalle tai kokenut huimauksen vaikeuttaneen päivittäisiä askareita. Kuitenkin vain 8 prosenttia oli saanut asianmukaista asentohoitoa vaivaansa.
Tutkijoiden mielestä tulokset osoittavat, etteivät asetutut diagnoosi- ja hoitosuositukset vielä täyty hyvänlaatuisen asentohuimauksen kohdalla. Heidän mukaansa tämä aiheuttaa turhia lisätutkimuksia ja kustannuksia terveydenhuollolle.
Tutkimus toteutettiin kahdessa puhelinkyselyvaiheessa, joista ensimmäisessä kartoitettiin yleisesti yli 4 000 ihmisen terveydentilaa. Niille jotka kertoivat kärsineensä huimauksesta, tehtiin uusi oireita tarkemmin selvittävä puhelinhaastattelu.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2007:78,710-715
Copyright Duodecim 2007.