Voi hyvin

Uskaltaako pulahtaa? Näin vältät uimavesien tautiriskit

Uskaltaako pulahtaa? Näin vältät uimavesien tautiriskit
Kesähelteillä uimavesien riskejä ovat sinilevä ja vatsatautiepidemiat. Muista huolehtia hygieniastasi myös uimarannoilla.
Julkaistu 27.7.2018

Suomalainen uimavesi on pääosin puhdasta, ja uimarantojen vedenlaatua valvotaan hyvin. Täysin riskitöntä pulikointi ei kuitenkaan ole. Jätevedet johdetaan pintavesiin, ja taudinaiheuttajia voi ajautua uimaveteenkin. Suurin riski on epäpuhtauksia sisältävän veden nieleminen vahingossa uimisen yhteydessä, sillä se voi aiheuttaa vatsainfektion.

- Jos rannalla on hanhiparvi, rankkasade voi huuhtoa sen ulosteet veteen. Ihmisetkin, etenkin pienet lapset, voivat ulostaa veteen vahingossa esimerkiksi vatsataudin aikana, sanoo erikoissuunnittelija Outi Zacheus THL:stä.

Huomaavainen uimari huolehtii käsihygieniasta vessakäynnin jälkeen ja välttää uimista esimerkiksi ripulin aikana.

Kokeile keppitestiä levään: vaaraton jää roikkumaan keppiin, vaarallinen sinilevä hajoaa hippusiksi.

Yleisillä uimarannoilla tiedotetaan sinilevästä. Kaupunkien tai kuntien nettisivuilta voi myös lukea tiedotteita uimarantojen vesien tilasta. Runsas esiintymä muodostaa vihertäviä tai kellertäviä lauttoja, jotka ajautuvat usein rantaveteen. Levää voi kokeilla kepillä: vaaraton jää roikkumaan keppiin, vaarallinen sinilevä hajoaa hippusiksi.

Sinilevä voi aiheuttaa esimerkiksi iho-oreita ja pahoinvointia. Jos leväisessä vedessä ui vahingossa, on peseydyttävä kunnolla.

1 kommentti