Terve.fi

USA:n lastenlääkärit: 'Raskaana oleville 10-kertainen annos D-vitamiinia'

USA:n lastenlääkärit: 'Raskaana oleville 10-kertainen annos D-vitamiinia'
Amerikkalaistutkijoiden mukaan raskausajan D-vitamiinilisien käyttö on paitsi täysin turvallista, myös erittäin kannattavaa. Pediatric Academic Societies –yhdistyksen vuosittaisessa kokouksessa esitellyn tutkimuksen mukaan D-vitamiinin käyttö raskausaikana ehkäisee ennenaikaista synnytystä ja erilaisia infektioita.
Julkaistu: 12.5.2010

D-vitamiinin puutetta raskausaikana pidetään nykyään erittäin vakavana kansanterveysongelmana, sillä ihmisten ruokavalio ei takaa riittävää D-vitamiinin saantia. D-vitamiini on raskausaikana tärkeää niin äidille kuin lapsellekin, sillä se vaikuttaa muun muassa luustoon ja kehon vastustuskyvyn toimintaan.

Tästä syystä Carol L. Wagner kollegoineen aloitti tutkimuksen, jonka avulla pyrittiin selvittämään optimaalinen D-vitamiinin saantimäärä raskaana oleville naisilla. Tutkimukseen osallistui yhteensä lähes 500 naista, jotka olivat raskausviikoilla 12-16. Naiset jaettiin kolmeen ryhmään: ensimmäisen ryhmän jäsenille annettiin D-vitamiinin suositeltu 10 mikrogramman (400 KY) annostus vuorokaudessa, toisessa ryhmässä olleille 50 mikrogrammaa vuorokaudessa (2000 KY) ja kolmannen ryhmän jäsenille peräti 100 mikrogrammaa (4000 KY) D-vitamiinia vuorokaudessa.

Minkäänlaisia haittavaikutuksia D-vitamiinilla ei todettu olleen kenelläkään missään kolmesta ryhmästä.

D-vitamiinin todettiin ehkäisevän muun muassa ennenaikaisia synnytyksiä sekä tulehduksia, ja kaikista parhaat tulokset havaittiin nimenomaan eniten D-vitamiinia saaneilla (100 mikrogrammaa eli 4000 KY:ä vuorokaudessa).

Näin ollen tutkijat suosittelevatkin nyt juuri tuota annostusta (100 mikrogrammaa eli 4000 KY:ä vuorokaudessa) raskaana oleville naisille, mikä on käytännössä kymmenkertainen nykyisiin D-vitamiinin saantisuosituksiin verrattuna.

“D-vitamiinin saantisuosituksia pitäisi tarkistaa ylöspäin”

Tutkimuksen tulokset eivät kuitenkaan vielä vakuuta ainakaan ihan kaikkia. Oulun yliopistollisen sairaalan naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Kati Ojalan mukaan tutkimuksen tulokset vaikuttavat mielenkiintoisilta, mutta sen suurin puute on pieni otanta, jolloin tulosten luotettavuus ei ole huippuluokkaa.

- Haluaisin nähdä (tutkimuksen) statistiikan: tutkijat väittävät, että esimerkiksi pre-eklampsian (raskausmyrkytys) esiintyminen väheni, mutta koska pre-eklampsian esiintyvyys väestössä on viiden prosentin luokkaa, on vaikea kuvitella että 500 potilaan aineistossa eroja tulisi vielä esille. Mahdolliset erot ryhmien välillä voivat hyvin selittyä vielä sattumalla. Mutta periaatteessa tulokset voivat avata ihan uusia näköaloja, jos osoittautuvat oikeiksi.

Kati Ojala on kuitenkin yleisesti sitä mieltä, että nykyiset D-vitamiinien saantisuositukset eivät ole riittäviä, vaan niitä pitäisi tarkistaa ylöspäin. Aivan tutkimuksessa käytettyjen D-vitamiinimäärien kaltaisia annostuksia ei Ojala lähtisi kuitenkaan tämänhetkisten näyttöjen perusteella suosittelemaan raskaana oleville naisille.

- Isoannoksista D-vitamiinia oli turvallisuussyistä annettu vain toisen ja kolmannen raskaustrimesterin aikana, siis vasta organogeneesin (sikiökehityksen vaihe, jolloin elimet yms. rakenteet muodostuvat) jälkeen. Mutta raskaana olevien hoidossa on kaiken kaikkiaan järkevää olla konservatiivinen. En lähtisi vielä näillä puheilla suosittelemaan tuollaisia annoksia, vaan jään odottamaan lisänäyttöä asiasta.

Antti Voutilainen, toimittaja

Lue lisää

Uutisarkistosta poimittua

Kommentoi »