Terve.fi

Uinti: Hauska ja helppo tapa laihtua!

Uinti: Hauska ja helppo tapa laihtua!

Uima-allas ei välttämättä ole se ensimmäinen mieleen tuleva asia, kun haluaa laihduttaa ja kiinteyttää vartaloaan, mutta ehkä sen kuitenkin pitäisi olla. Mikään muu liikunta ei polta kaloreita, tehosta aineenvaihduntaa ja kiinteytä jokaista kehosi lihasta (rasittamatta niveliäsi) yhtä hyvin kuin uiminen.
Teksti Johanna Rytkönen
Mainos

Vaikka uimaan lähteminen ei olekaan yhtä yksinkertaista kuin lenkkeily, et tarvitse muuta kuin kolme perusjuttua: uimapuvun, uimalakin ja uimalasit, kertoo Womenshealthmagazine.com -sivusto.

Miksi vesi toimii?

Uimisen kehoamuokkaavat vaikutukset johtuvat tehokkaasta kalorienpoltosta sekä lihasten täydellisestä aktivoinnista. Helppo uinti polttaa noin 500 kilokaloria tunnissa, kun tarmokkaampi uinti voi polttaa jopa 700. Ja koska vesi on melkein 800 kertaa tiheämpää kuin ilma, jokainen potku, työntö ja veto synnyttävät vastustusta kehossasi – erityisesti lantiossasi, käsivarsissasi, hartioissasi ja pakaroissasi. Eli siis sen lisäksi, että poltat kaloreita uidessasi, kehität myös lihaksiasi, mikä sytyttää aineenvaihduntasi, jolloin poltat enemmän kaloreita käytyäsi suihkussa ja kuivattuasi itsesi.

Mahtavinta tässä on se, että uinti on myös kehoystävällistä. Vesi periaatteessa neutraloi painovoiman, joten sinusta tulee käytännössä katsoen painoton vedessä, mikä antaa nivelillesi kaivattua lomaa. Voit uida melkein joka päivä ilman loukkaantumisen riskiä. Samaa ei voi sanoa juoksemista tai kestävyysurheilusta.

Tämän takia voit jatkaa uimista koko elämäsi ajan. Iso bonus, koska se voi kirjaimellisesti auttaa sinua pysymään nuorena. Tutkijat ovat huomanneet, että säännöllisesti uivat ihmiset ovat biologisesti jopa 20 vuotta todellista ikäänsä nuorempia.

Aloittelijan virheitä

Useimmat aloittelijat hyppäävät altaaseen suurten odotusten kanssa. He uskovat, että voivat kylmiltään uida kokonaisen puolituntisen. Neljä minuuttia myöhemmin he todennäköisesti roikkuvat altaan reunalla ja tuntevat itsensä täysin lyödyiksi.

Tämä johtuu siitä, että sydän, verisuonet ja lihakset toimivat erilailla vedessä kuin maalla. Keuhkojen on ensin mukauduttava uuteen hengitystapaan (et voi vetää henkeä aina kun haluat), ja uiminen vaatii, että kehosi jokainen lihas toimii yhteistyössä, jotta pääset eteenpäin ja pysyt pinnalla.

Tehokas uintirutiini kannattaa jakaa kahteen lyhyempään osaan, jotka koostuvat liikkumisesta ja lepäämisestä. Eikä kannata huolehtia, että tuhlaat aikaa lepäämiseen. Uinti ei ole kuin kävelyä, jonka aikana syke putoaa nopeasti. Uinnissa syke pysyy ylhäällä ainakin 30 sekuntia muutaman uintikierroksen jälkeen.

Aloittelija, kokeile tätä: ui neljä altaanmittaa kevyellä tahdilla (vedä henkeä aina altaan päässä, jos on tarve). Lepää 30 sekuntia. Toista 5-10 kertaa. Kokeile tätä kaksi tai kolme kertaa viikossa ensimmäisen kahden viikon ajan. Jos et ole uinut pitkään aikaan, käytä kelluketta ensimmäisten neljän altaanmitan aikana.

Lue myös:

Haaveiletko kiinteämmästä vartalosta?

Motivoi itsesi liikkumaan

Kymmenen syytä harrastaa liikuntaa

Keskustele:

Uutta harrastusta etsimässä

Kuntoiletko enemmän kesällä kuin talvella?

Julkaistu: 19.7.2010