Kauneus ja Terveys

Tyynyn täytteellä on väliä

Tyynyn täytteellä on väliä
Kärsitkö yöhikoilusta tai niskavaivoista? Kurkkaa tyynysi sisään: täytteellä on iso merkitys.
Julkaistu: 18.9.2019

Untuva- & höyhentyyny: levottomalle nukkujalle

Näillä luonnonmateriaaleilla on poikkeuksellisen hyvä eristyskyky, joten ne sopivat kesän kuumuuteen kuin myös talven viileyteen. Ne muovaantuvat todella helposti pehmeytensä vuoksi. Siksi se sopii henkilölle, joka vaihtelee asentoaan usein nukkuessaan. Untuva on pientä ja pehmeää kun taas höyhen on selkeästi suurempaa ja jäykempää. Eron huomaa parhaiten koskettamalla. Näiden sekoitus täytteenä antaa hyvän tyynylle tuen, jota voi säädellä täytteiden suhteilla. Untuva- ja höyhentyynyjen elinikä on noin 2-3 vuotta.

Suomessa myytävien untuva- ja höyhentäytteiden eettisyyttä vahditaan tarkasti erilaisten yritysvastuujärjestöjen, kuten BSCI, avulla.

Polyesterityynyt: huolettomalle

Polyesterikuitu on keinotekoinen aine, joka tuntuu yleensä joustavammalta kuin luonnontäytteet. Se valmistetaan esimerkiksi öljystä tai kierrätetyistä muovimateriaaleista. Polyesteritäyte on suosittu helppohoitoisuutensa vuoksi. Nämä tyynyt voi pestä jopa bakteerit tappavassa 60 asteessa ja ne palautuvat kuivuessaan takaisin alkuperäiseen muotoon.

Polyesteri ovat erittäin kestävää tekoa, joten tyyny kestää pitkään. Se ei kuitenkaan hengitä hirveän hyvin, joten herkästi hikoilevan kannattaa valita tämän sijaan luonnonmateriaalit tai älyvaahto.

Älyvaahtotyynyt: niskavaivoihin

Erikoistäyte memory-vaahtomuovi antaa maksimaalisen tuen käyttäjälleen. Ne muotoutuvat kehon lämpötilan ja lihasten mukaan, jolloin niska ja pää saa kaiken kaipaamansa tuen. Oikeanlainen tuki vähentää nivel- ja lihaskipuja sekä parantaa verenkiertoa. Vaahtomuovisia on monia eri vaihtoehtoja, joten jokainen löytää varmasti itselleen sopivan jäykkyysasteen.

Vaahtomuovia ei valitettavasti voi pestä koneessa tai käsin, mutta irrotettavan päällisen kyllä.

Villatäyte: yöhikoilijalle

Villa on täytteenä hengittävä ja pehmeä. Sen rakenne on kykenevä sitomaan itseensä kosteuden muuttumatta itse märäksi. Se ei hiosta, mutta pitää kyllä niskat lämpimänä talvella. Villa on myös paloturvallinen valinta. Sen syttymispiste on jopa yli +500 °C. Villatyynyt ovat yleensä hieman matalampia muihin verrattuina, sillä se painautuu herkästi kasaan, mutta ei menetä kuitenkaan pehmeyttään.

Villatyynyt on mahdollista pestä kokonaisena, mutta kuivumisvaiheessa suositellaan villan levittämistä kuivaan tilaan odottamaan kuivumista. Näin se pääse palautumaan kuohkeaan olotilaansa.

KOKEILE MYÖS: Ekologinen tyynyntäyte on hirssiakanat, joiden määrällä voi itse säädellä tyynyn tukevuutta. Akanat muodostavat kuohkean täytteen, joka ei hiosta päänahkaa ja mukautuu pään mukaan. Akanat suositellaan vaihtamaan n. viiden vuoden välein ja ne voi kierrättää biojätteessä.

Asiantuntijat: Berit Stokholm Christiansen, Category Manager Duvets/Pillows, JYSK

Leena Näkki, Ruskovilla Oy

Antti Viinikka, Porin Villa ja Peite Oy

Juttu on julkaistau Kauneus & Terveys -lehdessä 11/2019.

Kommentoi »