Sairaudet

Tutkimus: Pandemrix-rokotteella todennäköinen yhteys lasten narkolepsiaan

Narkolepsian äkillinen lisääntyminen vuoden 2010 alussa on todettu olevan todennäköisesti yhteydessä A(H1N1)-pandemian torjunnassa käytettyyn Pandemrix-rokotteeseen, uutisoi Lääkärilehti. Tuoreissa tutkimuksissa todettiin Pandemrix-rokotteen myötävaikuttaneen narkolepsian puhkeamiseen 4-19-vuotiailla lapsilla ja nuorilla.

30.3.2012 Terve.fi

Suomalaistutkimusryhmä havaitsi narkolepsian ilmaantuvuudenkasvavan alle 17-vuotiailla lapsilla ja nuorilla jopa 17-kertaiseksi vuonna2010 verrattuna vuosien 2002-2009 keskiarvoon. Tapauksia havaittiin vuonna 2010noin 5,3 sataatuhatta asukasta kohden. Sen sijaan aikuisilla narkolepsian ei todettulisääntyneen.

Rokotustietoja tarkastelemalla tutkijat havaitsivatnarkolepsiaa ilmenevän rokotetuilla lapsilla ja nuorilla yhdeksässä tapauksessasadantuhannen asukkaan kohdalla. Rokottamattomilla narkolepsiaa ilmeni vain 0,7asukkaalla sadastatuhannesta.

Narkolepsialle altistava kudostyyppi

Kaikilla HLA-tyypitetyillä sairastuneilla havaittiinolevan narkolepsialle altistava kudostyyppi. Tutkijat pitävät mahdollisenanarkolepsian yleistymisen taustalla olevan myös muita geneettisiä taiympäristöön liittyviä tekijöitä, mutta pitävät epätodennäköistä, että mikäänmuu yksittäinen tekijä olisi vaikuttanut sairastuvuuteen yhtä voimakkaasti kuinPandemrix-rokote.

Lisätutkimuksilla on vielä selvitettävä esiintyyköilmiötä muissakin väestöissä ja voiko jokin muu tekijä olla havainnontaustalla. Lisäksi halutaan selvittää lisää rokotteenvaikutusta tehostavan aineen roolia.

Lähteet:

PLoS onen alkuperäistutkimus  

Lääkärilehden uutinen 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi