
Sydänspesialistien mukaan mekanismia, jolla suklaa ja punaviini voisivat vaikuttaa sydäntautiriskiin, ei ole vielä selitetty riittävän vakuuttavasti.
Tutkijoiden mielestä esimerkiksi tumman suklaan sydäntä suojaavaa vaikutusta puoltavat todisteet ovat edelleen hämäriä, vaikka äskettäisessä tutkimuksessa kerrottiinkin, että palanen tummaa suklaata päivässä vähentää sydäntautiriskiä 37 prosentilla.
Tutkijoiden mukaan ei ole olemassa vahvaa näyttöä tai selkeää selitystä tumman suklaan suojaavasta mekanismista. Lisäksi tumman suklaan sisältämät kalorit todennäköisesti korvaavat kaikki sydänhyödyt, asiantuntija toteaa.
Nämä epäilyt syntyivät, kun alankomaalaistutkijat latistivat spekulaation siitä, että punaviinistä olisi hyötyä sydämelle.
– Vaikka punaviinistä pitäisi olla apua, siinä ei ole yhtäkään ainesosaa, joka vaikuttaisi toimivan, he sanovat.
Tutkijat ovat testanneet resveratroli-nimistä ainetta, jota löytyy viinirypäleiden kuoresta, ja jonka uskotaan olevan hyväksi terveydelle.
Tutkijat kuitenkin havaitsivat, ettei resveratrolin ottaminen esimerkiksi kapseleina neljän viikon ajan alentanut potilaiden korkeaa verenpainetta.
– En missään tapauksessa määräisi punaviiniä sydäntautilääkkeeksi, ja vaikka siitä kysyttäisiin minulta, olisin varovainen, tutkimusta johtanut Eric Sijbrands sanoo.
Jos punaviinistä ei ole apua, selitys on Sijbrandsin mukaan monimutkainen. Mikä tahansa kohtuullisesta juomisesta aiheutuva hyöty on todennäköisesti pieni, ja sen ylittää liiallisen juomisen aiheuttamat haittavaikutukset.
