Terve.fi

Turistiripulin hoito


Miten turistiripulia hoidetaan? Kuinka välttyä ripulilta matkalla? Lue vinkit jo ennen matkaa!

Turistiripulin hoidon kulmakivi on lepo ja nestehoito. Tauti paranee usein nopeasti itsestään. Hyvin harvoin tauti johtaa sairaalahoitoa vaativaan nestehukkaan, joten riittävästä nesteen saannista on huolehdittava. Helle itsessään lisää nesteen saannin tarvetta useita litroja päivässä, lisäksi oksentelu ja runsas ripulointi lisäävät tuntuvasti nesteentarvetta. Kuivumisen uhatessa voi käyttää ripulijuoma Osmosalia. Pienillä lapsilla ja vanhuksilla kuivuminen voi syntyä nopeasti. Oirelääkkeenä voi kokeilla loperamidia, jota käytetään paketin ohjeen mukaisesti ja maksimissaan kahden vuorokauden ajan. Hiilitableteista ei ole hyötyä ja antibioottia tarvitsee vain harvoin.

Lisätietoa turistiripulin oireista.

Turistiripulia voi jonkin verran ehkäistä. Käsien saippuapesu ja desinfektio ennen ruokaan koskemista ja vessassa käynnin jälkeen auttavat. Ripulia sairastavan ei tule käsitellä yhteisiä elintarvikkeita. Vesijohtovettä ja jääpaloja kannattaa välttää. Katukeittiöitä ja hedelmiä, joita ei voi itse pestä tulee välttää. Majoneesit, pakkaamattomat maitotuotteet ja kylmänä tarjoiltu tai riittämättömästi kypsennetty liha tai kala lisäävät riskiä sairastua. Salmonellaa ja hepatiitti-A:ta vastaan on rokote.

Turistiripulin omahoito

Sairastumista ripuliin voi omalta osaltaan vähentää valitsemalla huolellisesti ruokansa ja juomansa, sekä huolehtimalla käsi- ja elintarvikehygieniasta.

Turistiripulin ehkäisy

Pese kädet aina ennen ruuan valmistamiseen ryhtymistä, aina WC:ssä käynnin jälkeen ja aina ennen ruokailua.

Vältä seuraavia ruokalajeja, jos et ole täysin vakuuttunut ruoan hyvästä hygienian tasosta:

  • vesijohtovesi
  • mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita
  • pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot
  • erilaiset kastikkeet
  • kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
  • kylmät jälkiruoat
  • hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat
  • kylminä tai haaleina tarjotut lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
  • kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut ym. mereneläimet

Turvallisia ruokalajeja ripulivaaran kannalta ovat:

  • leipä ym. kuivat viljatuotteet
  • vastavalmistetut, kuumana tarjoiltavat liha- ja kalaruoat ja keitot
  • kuumana tarjoiltavat, keitetyt tai paistoksiin lisätyt vihannekset
  • itse kuorittavat tuoreet hedelmät
  • hiilihappoiset, pullotetut juomat
  • kuumat juomat, kuten kahvi, tee ja keitetty vesi

Matkailijan on turvallisinta juoda pullotettua vettä. Vesijohtoveden puhtaus vaihtelee eri maissa ja erialueilla. Vesijohtovedestäkin saa juomakelpoista mm. keittämällä sitä vähintään 5 minuuttia. Lisäksi on olemassa mm. desinfioivia tabletteja, joita voidaan käyttää olosuhteissa, joissa ei ole mahdollisuutta pullotettuun veteen.

Lue lisää turistiripulista.

Lepo ja suuri määrä nestettä riittävät lievän ripulin hoidoksi. Sopivia juomia ovat tee, pullotetut hiilihappoiset juomat ja Osmosal. Nesteytyksen lisäksi tulisi syödä kevyttä ja helposti sulavaa ruokaa kuten riisiä ja banaaneja. Oireenmukaisena hoitona kuumeettomaan ripuliin voi käyttää esim. loperamidia. Monet ripulia aiheuttavat bakteerit ovat herkkiä antibiooteille, toisin kuin virukset. Joskus on aiheellista ottaa matkalle mukaan lääkärin määräämä antibioottikuuri. Ripulin ehkäisyssä antibiooteista ei ole hyötyä terveillä ihmisillä. Joissain tapauksissa, esimerkiksi immuunipuutospotilailla, voi harkita ennaltaehkäisevää antibioottilääkitystä.

Lähteet:

Mattila L. Salo E. Matkaripuli, Matkailijan terveysopas, THL 2018

Lumio J. Turistiripuli eli matkaripuli, Lääkärikirja Duodecim, Duodecim Kustannus Oy 2017

Julkaistu: 5.4.2018