Terve.fi

Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen

Tupakan vaikutukset seksielämään ja hedelmällisyyteen
Jotkut miehet tupakoivat osoituksena miehekkyydestään. Tupakoinnin miehisiä ominaisuuksia vahvistava vaikutus on kuitenkin harhaluulo, sillä tupakointi on päinvastoin miesten potenssin heikkenemisen keskeisimpiä aiheuttajia.
Julkaistu: 16.10.2009
Tupakka heikentää erektiota. Erektiohäiriö johtuu nikotiinin vaikutuksesta autonomiseen hermostoon, josta puolestaan seuraa veren virtauksen väheneminen siittimen paisuvaiskudokseen.
Pitkäaikainen ja runsas tupakointi lisää impotenssin riskiä. Siittimen verenkiertoon tulee häiriöitä suurten verisuonien sisälle syntyvien rasva-ainekerrostumien (ateroskleroosin) sekä pienten verisuonien supistumisen seurauksena. Impotenssi pahenee, jos tupakoivalla miehellä lisäksi on veren rasvarunsautta, kohonnut verenpaine tai diabetes. Tupakoitsijan impotenssin kehittyminen alkaa jo varhaisella iällä, mutta häiritseväksi se muodostuu useimmiten 40-50 vuoden iässä.
Tupakoinnin lopettaminen on impotenssin perushoitoa. Tutkimusten mukaan yli 45-vuotiaista impotenssista kärsineistä lähes puolet kokee vaivansa helpottuneen muutamassa kuukaudessa tupakoinnin lopettamisen jälkeen.
Hedelmällisyyden kannalta tupakointi on vahingollista. Lapsettomuuden riski kasvaa noin 35 %, jos nainen tupakoi. Yli 20 savuketta päivittäin polttavien naisten hedelmällisyyden on todettu laskevan puoleen tupakoimattomiin verrattuna.
Tupakointi lisää kuukautisten epäsäännöllisyyttä ja poisjäämistä sekä aiheuttaa epäsäännöllisyyttä munasolun irtoamiseen munasarjoista. Myös tupakoinnin aiheuttama estrogeenitason lasku saattaa vaikuttaa hedelmällisyyttä heikentävästi. Lääkäreiden mielestä tupakoinnin lopettaminen on lapsettomuudesta kärsivän naisen perushoitoa.
Runsas tupakointi vaikuttaa myös miehen hedelmällisyyteen heikentämällä siemennesteen laatua, siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä vahingoittamalla siittiöiden rakennetta ja perimäainesta. Lapsettomuudesta kärsivälle miehelle tupakoinnin lopettaminen on perushoitoa.
1 kommentti