
Tuoreita omenoita talven keskellä – miten se on mahdollista?
Oletko koskaan pohtinut, miten on mahdollista, että kaupoissa on kotimaisia omenoita vielä tammi-helmikuussa? Lue tästä, mitä taustalla piilee!
Oletko koskaan pohtinut, miten on mahdollista, että kaupoissa on kotimaisia omenoita vielä tammi-helmikuussa? Suurin osa Suomen omenoista – noin 70 prosenttia – tulee Ahvenanmaalta, eikä edes siellä satokautta kestä talven yli.
Ensimmäinen ajatus saattaa olla, että puita on istutettu kasvihuoneisiin. Näin ei asianlaita kuitenkaan ole, sillä todellisuudessa kevättalvella kauppoihin saapuva sato on poimittu jo edellisenä syksynä.
Salaisuus piilee viljelijöiden tavassa säilöä maukkaat hedelmät.
Ahvenanmaalainen Grannasin tila ja sen ohessa toimiva Bistro tunnetaan ensisijaisesti täysmehuista, mutta hedelmätarhalta lähtee kauppoihin myös tuoreita omenoita.
Tilan isäntä Jan Mattsson avaa monta metriä korkean, autotallin ovea muistuttavan oven. Sen takaa paljastuu suuren kontin kokoinen kylmiö, jossa on lattiasta kattoon muovilaatikoita. Ne on täytetty erilaisilla omenoilla.
”Kylmätilassa lämpötila on 1–3 astetta. Kun se täyttyy, ovi suljetaan ja tilasta poistetaan happi. Näin kypsymisprosessi pysähtyy. Se käynnistyy uudelleen vasta, kun ovi jälleen avataan”, Mattsson kertoo.
Näin tuoreita kotimaisia omenoita on saatavilla myös talvella. Avaus täytyy tietenkin ajoittaa hyvin.
”Kun ovi on kerran avattu, sitä ei voida enää sinetöidä uudelleen.”

Omenat poimitaan yhä käsin. Puut ovat matalia, sillä erään viljelijän sanoin Ahvenanmaalla ”kasvatetaan omenoita, ei puita”. Oksia katkotaankin rankalla kädellä, jotta puut keskittäisivät energiansa rungon ja oksien sijaan hedelmien kasvattamiseen.
Valitettavasti tarhoilla on myös ei-toivottuja vieraita. Tuholaisia torjutaan mahdollisimman ekologisesti. Esimerkiksi pihtihäntäisille rakennetaan hedelmäpuiden oksistoon ”koteja”, sillä hyönteiset ovat kirvojen luonnollisia vihollisia.