Hyvinvointi

Tunteet vai järki - kumpi meitä ohjaa?

Tunteet ohjaavat kaikkea tekemäämme. Niitä ei voi erottaa musta ajattelusta, joten puhtaita järkipäätöksiä ei ole.

Teksti Jaan-Erik Arnia
Kuvat Thinkstock
16.6.2015

Asiaa voi ajatella näin; mieli ja ajattelu ovat kuin ratsastaja, kun tunne on hevonen. Hevonen elää vaistoilla, aisteilla ja on yhteydessä luontoon tavalla, jonka vain parhaimmat ratsastajat ovat oppineet tuntemaan.

Tunne on vieras, jos sitä ei ymmärrä

Tunteessa, kuten hevosessakin on paljon painoa ja voimaa verrattuna järkeen tai ratsastajaan. Hevonen on 600 kiloa lihasta ja aisteja. Tämä tarkoittaa sitä, että tunne on aina vahva osatekijä niin pienissä kuin suurissakin päätöksissä.

Siten jos kuulet jonkun sanovan, että ”Tämä oli järkipäätös, eikä tässä ole tunteiltu ollenkaan” valehtelee. Järkiajattelua ei voi koskaan erottaa erilleen tunteesta päätöksenteon yhteydessä. Neurologi Antonio Damasio sanoi, että tunne on lihana kehossa ja että ilman tunteita ihminen ei kykene tekemään päätöksiä. Siten järkipäätösten painottaminen on itse asiassa tunteiden kieltämistä tai peittämistä eikä mitään sen ihmeellisempää. Se on yhtä hölmöä kuin peittää hevonen huovalla selän taakse ja sanoa, että ei siellä mitään ole.

Tunteiden kieltäminen ei auta

Meillä voi olla taipumus perustaa päätöksentekoamme elämän tärkeissä asioissa järkeen ja laskelmointiin. Taustalla on pelko, minkä johdosta päädymme tekemään riskiminimointia ja tavoittelemaan ennustettavaa varmuutta. Intuitio, tunne tai aavistus koetaan epämääräisiksi ja epäluotettaviksi.

Järki yrittää suitsia itseään paljon vahvempaa hevosta. Jos se ei onnistu ohjataan tunteita väkivalloin kieltämällä, ohittamalla tai vähättelemällä, sen sijaan, että niitä todellakin opeteltaisiin ymmärtämään, mistä niissä on kysymys. Tämä tunteille avautuminen nostaa esille myös sen väylän, jonka avulla voit tulla tietoiseksi siitä, kuka elämässäsi olet aina halunnut olla.

Tunne itsesi

Kun tunnistat omat tunteesi pelosta rakkauteen, epävarmuudesta luottamukseen ja väsymyksestä inspiraatioon, on sinulla vahvimman kanssakulkijan voimat käytössäsi. Koska hevonen, eli tunteesi, tietävät sinua paljon enemmän siitä ympäristöstä, jossa liikut aisteillasi ja kokevana ihmisenä.

Luottamuksesi aitoihin tunteisiisi palkitaan huippuratsastajan suorituksilla haastavissakin tilanteissa. Tavoitat itsestäsi sellaisia puolia, jotka tuovat elämääsi syvempää, innostuneempaa ja rakkaudellisempaa sisältöä tavalla, mitä et ikinä olisi pystynyt tavoittamaan vain järkipäätöksillä.

Kun tunnet aidosti itsesi, tunnet elämäsi ja samalla sen suunnan sisimmässäsi, jota sinun on aina pitänytkin seurata.

Tunne on elämää.

Kirjoittaja on tietoisuusvalmentaja ja filosofi.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi