Tunnetko maitotermit?

Tunnetko maitotermit?
Tiedätkö, mitä tarkoittavat esimerkiksi pastörointi ja raakamaito?
Kuvat
Julkaistu 10.11.2015

Pastörointi on lievä lämpö­käsittely, jossa tuhotaan haitalliset mikrobit. Maito­ kuumennetaan noin 15 ­sekunniksi 72-asteiseksi.

Homogenointi pilkkoo rasvan niin pieneksi, että se sekoittuu maidon joukkoon. Käsittelyssä maito lämmitetään 60-asteiseksi ja johdetaan korkealla paineella ohuen raon läpi.

UHT-käsittely eli isku­kuumennus on pastörointia voimakkaampi keino. Se ­tuhoaa säilyvyyttä­ heikentävät mikrobit. Maitoa kuumennetaan muutaman sekunnin ajan 135 asteessa. 

Maitojuoma on maitoa, ­johon on lisätty vitamiineja ja kivennäisaineita ja jota on käsitelty paljon, esimerkiksi poistettu laktoosi kokonaan. Maidoksi saa kutsua vain tuotetta, jota ei ole muutettu voimakkaasti. 

Kasvimaito on maitoa jäljittelevä juoma, joka on tehty kasviperäisistä aineksista.­ Sellaisia ovat manteli-, kaura-­­­ ja soijajuomat. Niitä voi myös tehdä itse. 

Raakamaito on käsittelemätöntä maitoa, joka on ainoastaan jäähdytetty. Sitä kutsutaan myös tila- ja tinki­maidoksi. Koska maitoa ei pastöroida, se saattaa sisältää haitallisia bakteereita. Siksi Elin­tarvikevirasto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos eivät suosittele raakamaitoa lapsille, vanhuksille, raskaana oleville tai vakavasti sairaille.

Luomumaito on saatu lehmistä, joita on ruokittu luonnonmukaisesti tuotetuilla rehuilla. Lisäaineiden määrää on luomutuotteissa­ rajoitettu. Sertifioidun luomu­tuotteen tunnistaa vihreästä lehtisymbolista.

Kommentoi »