Hyvinvointi

Tunnejooga: Sydämen lämpöä

Pura kehon kankeuksia, mielen solmuja ja sydämen suruja tuudittelemalla ja heijailemalla. Salli lohdutuksen ja hyväksynnän energian virrata yllesi ja kääriä sinut syleilyynsä.

Teksti Kylli Kukk
Kuvat Satu Nyström
15.1.2019 Voi hyvin

1. Heijaillen ja hyräillen hyvään oloon

Käy selinmakuulle siten, että oikea jalka kurottaa kohti taivasta ja kädet lepäävät pään molemmin puolin. Anna vasemman lonkan ja polven avautua sivulle. Leikittele ajatuksella, että lantio, nivuset, kainalot ja oikea jalka suorastaan kehräävät tästä vapaudesta ja venytyksestä.

Sisäänhengityksellä koukista oikea nilkka ja nauti takareiden venytyksestä. Uloshengityksellä lähde kallistamaan oikeaa jalkaa vasemmalle ja samalla oikeaa kättä selän takaa alas kohti pakaraa liu’utellen. Käänny samalla pehmeästi vasemmalle kyljelle ja jätä vasen käsi pään alle tyynyksi. Nappaa oikealla kädellä kiinni oikeasta jalkaterästä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Sisäänhengityksellä käänny takaisin alkuasentoon venyttämään reiden takaosaa, pohjetta ja vasenta nivusta.

Toista liikeparia 10 kertaa ja viimeisellä kerralla pysähdy venytyksiin muutaman rauhallisen hengityksen ajaksi. Nauti ja hymyile. Vaihda sitten puolta.

Vaikutus: Reisilihakset venyvät. Lonkka-, polvi- ja nilkkanivelet saavat kaipaamansa liikettä. Verenkierto ja imunestekierto tehostuu. Keinahdukset hierovat hartioita, lapoja, reiden ulkosyrjää ja pakaraa. Hyräilyt, heijaukset, hymyt ja hykertelyt rauhoittavat hermostoa.

Kokeile, miltä tuntuu hyräillä mmmmmm-äännettä uloshengityksen aikana. Nauti ja hymyile.

2. Hellyyttä ja hyvyyttä keholle ja mielelle

Aloita sarja vetämällä polvet koukkuun vatsalle. Halaa ja helli jalkojasi. Sisäänhengityksellä venytä oikeaa kättä ja jalkaa maata pitkin mahdollisimman kauas toisistaan. Tehosta venytystä koukistamalla oikea nilkka, kallistamalla päätä vasemmalle ja venyttämällä sormia haralleen. Kuvittele, että joku vetää kädestäsi ja jalastasi. Voit viipyä venytyksessä useamman hengityksen ajan. Uloshengityksellä palaa takaisin alkuasentoon.

Tee nyt sama venytys vasemmalle jalalle, kyljelle ja kädelle. Useiden hengitysten jälkeen palaa alkuasentoon. Sisäänhengityksellä venytä itsesi X-asentoon. Koukista nilkat ja harottele sormet, kuvittele, että joku vetää käsistäsi ja jaloistasi. Toivota ihanat asiat tervetulleeksi elämääsi. Uloshengityksellä vetäydy pehmeästi vasemmalle kyljelle halailemaan ylävartaloasi. Sopivalla sisäänhengityksellä käännähdä ketterästi takaisin X-asentoon. Avaudu vastaanottamaan uutta, kannustavaa ja rohkaisevaa energiaa.

Uloshengityksellä kierrähdä oikealle kyljelle kippuraan halailemaan ylävartaloasi. Sisäänhengityksellä palaa X-asentoon. Toista sarja vielä muutaman kerran.

Vaikutus: Hierontaa ja avautumista keholle ja mielelle.

Anna halailun herättää sinussa myötätunnon, rakkauden ja lohdutuksen energioita.

3. Lymfahieronta

Anna polvien koukistua sivulle ja tuo jalkapohjat yhteen. Kädet rentoutuvat yläviistossa. Hengitä syvään sisään. Uloshengityksellä anna oikean kyynärpään koukistua ja tuo oikea kämmen siunaamaan oikeata rintaa ja keuhkoa. Samalla kun oikea kämmen liukuu rintakehää pitkin kohti vasenta kättä, kierähdä pehmeästi vasemman kyljen kautta vatsalle. Pidä polvet koukussa ja jalkapohjat kohti taivasta. Sisäänhengityksellä palaa samaa reittiä alkuasentoon.

Uloshengityksellä aloita sama rullaus toiseen suuntaan. Jatka liikettä vielä muutaman kerran molemmille puolille.

Vaikutus: Veren- ja imunestekierto aktivoituu. Olkanivelet ja lavat notkistuvat. Harjoitus hieroo reisiä, pakaroita, kylkiä, hartioita ja takaraivoa. Hermosto rauhoittuu.

Jää makoilemaan vasemmankäden päälle ja anna päällimmäisen käden liukua pidemmälle kuin alempi käsi.

Kylli Kukk on joogaopettaja ja yrittäjä. Hän pyörittää joogakoulu Shantia Helsingissä. Kyllin Voi hyvin -lehdelle suunnittelema tunnejooga purkaa tunteita ja lisää hyvää oloa. Kokeile!

Lisätietoja: jooga.fi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi