Sairaudet

Totuus krapulasta - Mitä hurjempi humala, sitä kovempi kanuuna

28.6.2006 Terve.fi

Alkoholitutkimus on kehittynyt huimasti viimeisten vuosien aikana. Tästä voimme kiittää pitkälti sinnikkäitä suomalaistutkijoita, jotka aikoinaan tyrmäsivät alkoholin värin, maun ja tuoksun yhteyden krapulaan. Krapulan synnyn takana on pelkkä etanoli. Tutkimuksissa on osoitettu krapulan ja humalan tiiviisti yhteys: mitä hurjempi humala, sitä kovempi kanuuna.

Alkoholi sekoittaa keskushermoston tasapainotilan ja saa alussa aikaan miellyttävän humalatilan. Elimistö korjaa tämän epätasapainon toimimalla ylikierroksilla . Ongelmat alkavat, kun alkoholi alkaa poistua elimistöstä ja vie luomansa suojahupun mennessään. Alta paljastuu elimistön raju ylirasitustila, joka oireilee päänsärkynä, väsymyksenä, hikoiluna ja pahoinvointina. Krapularyyppy tuo tällöin hetkellisen avun, sillä se palauttaa alkoholissa marinoidut hermosolut tuttuun tilaan. Tämä ei kuitenkaan auta itse krapulaan, vaan se jysähtää päälle kahta kauheampana, kun vaikutus lakkaa.

Krapulakuplat puhki

Tiede-lehti tyrmää useita vanhoja olettamuksia krapulan synnystä ja siihen auttavista keinoista. Sitkein kansanuskomus on B-vitamiinin käyttö krapulan ehkäisyyn. Tämä juontaa juurensa 1970-luvulla tehtyyn tutkimukseen, jossa koehenkilöille annettiin runsaasti B6-vitamiinia juhlinnan tiimellyksessä. Havaintoa ei kuitenkaan ole vahvistettu ja lisäksi sen toimintamekanismi on tuntematon.

Saunan ja hikoilun vaikutus krapulan kestoon on myös täysi kupla. Vain viisi prosenttia alkoholista poistuu kehosta hengityksen, virtsan ja hien mukana. Pääosa alkoholista poistuu maksan kautta, eikä siihen voi vaikuttaa. Kirkasta viinaa ilman krapulaa -uskomus elää myös vahvana. Tämäkään ei pidä paikkaansa, sillä koeoloissa on todettu krapulan oireiden olevan samanlaiset riippumatta siitä, missä muodossa etanolia on nautittu.

Miten selvitä seuraavasta päivästä?

Tehokkain apu krapulan aiheuttamaan jyskyttävään päänsärkyyn löytyy lääkekaapista. Ajoissa otettu ibuprofeeni auttaa, sillä se estää päänsärkykohtauksille herkistävän prostaglandiinin syntyä. Parhaimman tehon lääkkeellä saa, kun sen ottaa riittävän ajoissa mieluiten jo edellisenä iltana. Krapulapäänsäryn kehittymiseen kuluu nimittäin pitkä aika, joten ennakointi on paikallaan.

Alkoholin ikävät puolet kärjistyvät usein pikkujouluaikana, kun tarjolla on jos jonkinmoista juhlintaa. Kohtuukäyttö on Tiede-lehden mukaan paras tapa torjua juhlintaputken aiheuttamia vaivoja. Krapula voidaan välttää nauttimalla alkoholia juhlinnan aikana pikkuhiljaa – noin puoli pulloa keskiolutta tunnissa on sopiva määrä. Tällöin maksa ehtii polttaa nautitun alkoholin ajoissa ja krapulaa aiheuttavaa ylirasitustilaa ei pääse syntymään. 

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt