Sairaudet

Tietoa kihdistä

Kihti on sairaus, jossa uraatti- eli virtsahappokiteitä kertyy elimistöön, tavallisimmin rasituksen alaisiin niveliin.

Teksti Toimitus
2.4.2009 Terve.fi

Kihti on sairaus, jossa uraatti- eli virtsahappokiteitä kertyy elimistöön, tavallisimmin rasituksen alaisiin niveliin. Tyyppipaikka jaloissa on isovarpaan tyvinivel, mutta kihti voi tulehduttaa myös päkiä-, nilkka- ja polvinivelet. Suurin osa sairastuneista on miehiä ja yleisin sairastumisikä on noin 60 vuotta.

Mistä kihti johtuu?

Uraatti on elimistön luonnollinen tuote, jota muodostuu puriiniemästen aineenvaihdunnan seurauksena. Uraatin lähteitä eli puriiniemäksiä saadaan myös ravinnosta. Uraatti poistuu luonnollisesti munuaisten kautta virtsan mukana. Uraattipitoisuus nousee, jos uraattia muodostuu liikaa aineenvaihduntahäiriön vuoksi, jos lähteitä saadaan liikaa ruokavalion mukana tai jos uraatin poistuminen on heikentynyt.

Uraatin lähteet ovat niitä ruoka-aineita, joita kihtipotilaan tulee välttää. Ylipaino ja varsinkin vyötärölihavuus lisää uraatin muodostumista elimistössä. Nesteenpoistolääkkeet eli diureetit vähentävät uraatin poistumista elimistöstä.

Kihdin oireet

Lasinsirumaiset kiteet aiheuttavat voimakkaan kivun, punoituksen, turvotuksen ja kuumotuksen tulehtuneessa nivelessä. Myös kuumetta saattaa olla. Oireet alkavat äkillisesti muutamassa tunnissa. Kihdin alkuvaiheessa tulehdus rauhoittuu muutamassa päivässä, jatkossa kihtikohtaukset pitenevät. Kohtausta edeltää usein edellisen illan alkoholin käyttö tai puriinipitoinen ateria.

Kuinka kihtiä voi hoitaa itse?

Kihdin hoidossa puriinipitoisten ruokien välttäminen on olennaista. Eniten puriinia on eläinten ja kalojen nahkassa (broilerin nahka, muikut, silakat, sardiinit) ja sisäelimissä. Myös alkoholin, varsinkin oluen, käytön rajoittaminen on tärkeää.

Miten kihti todetaan?

Tyypilliset kihtioireet ja verinäytteen koholla oleva uraattiarvo viittaavat kihtiin. Diagnoosi varmistetaan, kun nivelestä otetussa nivelnesteessä nähdään uraattikiteitä mikroskoopin avulla.

Kuinka kihtiä hoidetaan?

Turvonnut nivel tyhjennetään ja niveleen ruiskutetaan kortisonia. Tulehduskipulääke maksimiannoksina poistaa kipua ja tulehdusta.

Kohonneen uraatin syy pyritään poistamaan. Nesteenpoistolääke vaihdetaan toiseen tai jätetään pois, jos mahdollista. Ruokavaliossa ja elämäntavoissa huomioidaan kihdin välttäminen.

Allopurinoli -lääke vähentää uraatin muodostumista elimistössä, ja se aloitetaan, elleivät edellä mainitut keinot riitä. Hoitoa jatketaan ainakin vuoden ajan.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi