Terve.fi

Tiesitkö, että korkea kolesteroli ei näy eikä tunnu?

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ:
Becel ProActiv

Tiesitkö, että korkea kolesteroli ei näy eikä tunnu?

Omia kolesteroliarvojaan ei voi tuntea eikä nähdä. Korkea kolesteroli ei aiheuta minkäänlaisia oireita. Lue lisää.
Mainos

Sydän tekee kovaa työtä. Se lyö noin 100 000 kertaa päivässä eli yli 37 miljoonaa kertaa vuodessa ja pumppaa joka päivä noin 7000 litraa verta. Sydämen ja verisuoniston kunnosta kannattaa siis pitää todella hyvää huolta.

Noin 60 %:lla suomalaisista on kohonnut veren kolesterolitaso, joka on yksi keskeisimmistä valtimosairauksien riskitekijöistä. Kun veressä on liian paljon kolesterolia, alkaa rasva-aineita vähitellen kertyä verisuonten seinämiin. Rasva- ja kolesterolikertymät ahtauttavat verisuonia, jolloin veren virtaus vaikeutuu. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia oireita ja pahimmillaan johtaa sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen.

Kolesteroliarvot kannattaa tarkistaa säännöllisesti

Omia kolesteroliarvojaan ei voi tuntea eikä nähdä. Korkea kolesteroli ei aiheuta minkäänlaisia oireita. Siksi moni ei tiedä, kiertääkö omassa veressä kolesterolia sopivasti vai liikaa. Jos veren kolesterolipitoisuus on liian korkea, sitä voi onneksi alentaa ruokavaliolla, liikunnalla ja tarvittaessa lääkkeillä.

Kolesteroliarvot voi selvittää ainoastaan verikokeen avulla. Laboratoriotuloksissa ilmoitetaan yleensä kokonaiskolesterolin, LDL-kolesterolin ja HDL-kolesterolin pitoisuudet.

Kolesteroliarvojen tavoitteet

Kokonaiskolesteroli (fP-Kol)

alle 5 mmol/l

LDL-kolesteroli (fP-Kol-LDL)

alle 3 mmol/l

HDL-kolesteroli (fP-Kol-HDL)

naisilla yli 1,2 mmol/l

miehillä yli 1 mmol/l

Tavoitearvot ovat vieläkin tiukemmat, jos muut riskitekijät, kuten paino tai verenpaine, ovat koholla tai sairastaa esimerkiksi diabetesta tai sepelvaltimotautia.

Mitä kolesteroli on?

Kolesteroli on rasvankaltainen aine, jota on luonnostaan elimistössä. Jokainen solu tarvitsee sitä toimiakseen. Liian suuri kolesterolimäärä on kuitenkin yksi sydänsairauksien riskitekijä.

Kolesteroli kiertää veressä kahden kantajan kyydissä. LDL (paha kolesteroli) kuljettaa kolesterolia eri puolille elimistöä solujen käyttöön. Ylimääräinen kolesteroli jää verenkiertoon ja voi kertyä verisuonten seinämiin, jolloin verisuonet alkavat ahtautua. HDL (hyvä kolesteroli) kuljettaa ylimääräistä kolesterolia maksaan, jossa se hajotetaan.

Sydämen terveyden kannalta on erityisen tärkeää pitää LDL-kolesterolin määrä riittävän alhaisena ja HDL-kolesterolin määrä mahdollisimman korkeana.

Elämäntavoilla voi vaikuttaa kolesteroliarvoihin

Kolesteroliarvoihin vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, sukupuoli, perintötekijät, paino, ruokavalio ja elämäntavat. Liian korkean LDL-kolesterolin tavallisin syy on se, että ruokavaliossa on liikaa tyydyttynyttä ja liian vähän tyydyttymätöntä rasvaa.

Sydänystävällisessä ruokavaliossa suurin osa rasvasta on tyydyttymätöntä, viljana käytetään pääasiassa täysjyväviljaa sekä kasviksia, marjoja ja hedelmiä syödään vähintään 500 grammaa päivässä. Kasvisteroleita sisältävät tuotteet tuovat lisätehoa kolesterolin alentamiseen osana monipuolista ruokavaliota ja terveellisiä elämäntapoja. Liikunta ja laihduttaminen auttavat alentamaan kokonais- ja LDL-kolesterolia sekä nostamaan HDL-kolesterolia.

Lue lisää kolesterolista ja kolesterolia alentavista tuotteista www.becelproactiv.fi.

Lue lisäksi:

Kolesteroli kuriin – 5 vinkkiä viisaisiin ruokavalintoihin

Julkaistu: 23.2.2018