Terve.fi

Tenniskyynärpään oireet


Tenniskyynärpään tyypillinen oire on kipu, joka ilmenee varsinkin rasituksen yhteydessä. Tenniskyynärpään kipu voi olla lähes jatkuvaa.

Tenniskyynärpään yleisin oire on kipu kyynärnivelen ulkosyrjällä nivelnastan seudulla. Kipu on voimakkainta kyynärvarsi suorana tapahtuvan puristusotteen aikana, esimerkiksi mailapelejä harrastaessa tai raskaita taakkoja kantaessa. Kipu ilmenee alkuun erityisesti rasituksessa, mutta tilan pahentuessa myös leposärkyä voi esiintyy. Kipu voi myös säteillä alaspäin kyynärvarteen ja pahimmillaan käsivarren jomotus voi olla lähes jatkuvaa. Samanaikaisesti voi ilmetä käden puristusvoiman heikkenemistä ja kyynärnivelen tai ranteen ojennusliike voi kivun vuoksi olla vaikeutunut.

Lue tenniskyynärpään hoidosta.

Tenniskyynärpää on helppo diagnosoida tyypillisten oireiden ja taustatietojen perusteella, eikä erityisiä kuvantamisia tai muita lisätutkimuksia yleensä tarvita. Tenniskyynärpäälle on tyypillistä kosketus- ja painoarkuus ulkosyrjän nivelnastan ympäristössä. Lääkäri voi myös testata ranteen ojentajalihasten ärtyneisyyttä vastustamalla ranteen ojennusliikettä käsivarren ollessa suorana, jolloin kipu saadaan paikallistumaan tenniskyynärpäälle tyypilliseen kohtaan eli kyynärpään ulkosyrjän nivelnastaan. Myös etenkin kyynärvarsi suorana tehtyä puristusvoiman mittaamista ja tässä ilmaantuvaa kipua voidaan käyttää hyväksi tenniskyynärpään diagnosoimisessa.

Lue myös tenniskyynärpään aiheuttajasta ja yleisyydestä.

Pitkään jatkuneissa vaikeammissa tapauksissa voidaan joskus tarvita lisätutkimuksina käsivarren hermosäikeiden toimintaa mittaavia ENMG-tutkimuksia. Tenniskyynärpään erotusdiagnostisina vaihtoehtoina tulee hankalahoitoisissa tai epäselvissä tapauksissa pitää mielessä esimerkiksi kyynärnivelen nivelrikko, kyynärhermon pinnetila kyynärnivelessä ja kaularankaperäiset hermopinteet, joista johtuvat kivut voivat joskus olla samankaltaisia kuin tenniskyynärpäässä.

Lähteet:

Rasitusvammat ja kivut. Traumatologia. Kandidaattikustannus 2010.

Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet, Käypä hoito suositus 2013.

Olkaluun sivunastan tulehdukset (epikondyliitti), Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2016.

Liikuntavammat ja niiden ehkäisy, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 15.4.2018