Terve.fi

Tenniskyynärpään hoito


Tenniskyynärpään hoitona on yleensä lepo, sekä rannelastan tai siteen lyhyt käyttö. Tenniskyynärpään hoitoon voidaan käyttää kipulääkkeitä.

Tenniskyynärpään ensisijainen hoito on lepo ja erityisesti oireita aiheuttavien liikkeiden ja rasituksen välttäminen. Yleensä 1-2 viikon tauko mailapeleistä ja heittolajeista sekä kättä rasittavasta työstä ovat tarpeen. Lyhytkestoisesta rannelastan ja muiden toiminnallisten tukien, kuten tenniskyynärpääsiteen käytöstä voi olla hyötyä. Kylmäpakkauksia tai kylmägeelejä voidaan hyödyntää alkuvaiheen hoidossa.

Lue tenniskyynärpään oireista.

Usein alkuvaiheen kivun lievittämiseen tarvitaan myös kipulääkkeitä. Turvallinen ja mahaystävällinen lääke on parasetamoli, joka hoitaa kipua yhtä tehokkaasti kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni). Parasetamolia voidaan siis turvallisesti nauttia suun kautta. Suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitä ei suositella tenniskyynärpään aiheuttaman kivun hoitoon niiden mahdollisten haittavaikutusten vuoksi, mutta paikallisesti käytetyistä tulehduskipulääkkeistä (kuten kipugeelit ja voiteet) saattaa olla lyhytaikaista hyötyä.

Perinteisesti tenniskyynärpään hoidossa on käytetty runsaasti kortisonipistoksia. Nykytiedon valossa kortisonihoitoon ei kannatta ryhtyä, sillä pitkällä tähtäimellä ne lisäävät tenniskyynärpään uusiutumistaipumusta. Kortisoni lievittää kuitenkin hyvin kipua, ja joissain tapauksissa kortisonipistoksia voidaan harkita alkuvaiheen hoitoon, erityisesti jos ei ole syytä olettaa, että tauti uusisi helposti esimerkiksi työperäisen altistuksen tai muun toistuvan rasituksen vuoksi.

Paikallisesti käytetty nitrovoide ja botuliinitoksiini saattavat olla hyödyllisiä kroonisen tenniskyynärpään hoidossa. Akupunktio saattaa lievittää kipua hetkellisesti.

Lue myös tenniskyynärpään yleisyydestä ja aiheuttajasta.

Kirurgisen hoidoin hyödyistä tenniskyynärpään hoidossa ei ole tieteellistä näyttöä, eikä leikkaukselle ole selviä indikaatioita.

Alkuvaiheen kivun rauhoituttua tenniskyynärpään hoitoon kuuluu asteittainen käden kuntoutus. Lihaksia voi venyttää ja asteittain lisättävästä voimaharjoittelusta saattaa olla hyötyä kroonisen tenniskyynärpään hoidossa. Jatkossa käden kuormitukseen tulee kiinnittää huomiota, ja mahdollisuuksien mukaan parantaa työergonomiaa sekä korjata mahdolliset urheiluun liittyvä virheotteet tai virhetekniikat.

Lähteet:

Rasitusvammat ja kivut. Traumatologia. Kandidaattikustannus 2010.

Käden ja kyynärvarren rasitussairaudet, Käypä hoito suositus 2013.

Olkaluun sivunastan tulehdukset (epikondyliitti), Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2016.

Liikuntavammat ja niiden ehkäisy, Lääkärin käsikirja, Kustannus oy Duodecim 2017.

Julkaistu: 15.4.2018