Terve.fi

Tekeekö vauvasi hampaita - näin autat

Tekeekö vauvasi hampaita - näin autat
Hampaita tekevä lapsi itkee ja on kärttyinen. Ongelmaa korostaa se, ettei lapsi osaa puhua ja kertoa hampaiden tulon aiheuttamista kivuista ja kutinasta.
Julkaistu: 22.6.2009

Ensimmäiset hampaat puhkeavat yleensä jo puolen vuoden tienoilla. Hampaiden puhkeamiseen liittyy kuolaamista ja erityisesti pureskelun tarvetta, jota vanhemmat voivatkin yrittää helpottaa.

Ennen ensimmäisten hampaiden puhkeamista kannattaa ostaa kaupasta purulelu tai kaksi. Kun hampaat puhkeavat, voi toisella lievittää ikenien arkuutta ja toista viilentää samaan aikaan jääkaapissa.

Purulelujen lisäksi vanhemmat voivat kokeilla luonnollisia ja edullisia keinoja, jos vaikka puruleluja ei sillä hetkellä ole saatavilla esimerkiksi ystävillä vierailun takia.

Healthnews.com-verkkosivuston mukaan helpointa kyseisessä tilanteessa on marssia jääkaapille ja turvautua luonnon antimiin.

Jääkaapista löytyy monenlaista vauvalle turvallista suuhunpantavaa. Sopivia ”puruleluja” ovat esimerkiksi riittävän isot porkkanat sekä kurkun tai kesäkurpitsan palat. Ruokien käytössä on kuitenkin aina syytä ottaa huomioon lapsen ikä sekä se, mitä ruokia hänelle on aiemmin annettu.

Yksi helppo tapa on myös käyttää omia sormia purulelun korvikkeina. Eli pese kätesi kylmällä vedellä (tai ota vesilasi lähelle) ja tarjoa rohkeasti sormea vauvan pureskeltavaksi tai hiero itse sormella hellästi arkoja ikeniä.

Toinen vaihtoehto on käyttää jotain tekstiilipalasta, kuten harson taiteltua kulmaa, jonka kastaa viileään veteen. Ja kuten aiemminkin, hiero sillä kevyesti vauvan ikeniä.

Antti Voutilainen, toimittaja

Kommentoi »