Hyvinvointi

Teetkö asioita yhtäaikaa? Vahingoitat terveyttäsi

Moneilu aiheuttaa ongelmia aivoissa: stressiä, raivoa, oppimisvaikeuksia… Kaiken lisäksi useiden asioiden yhtäaikainen tekeminen tekee ihmisistä tehottomia.

Teksti Anna-Tuulia Hautala
26.6.2012 Terve.fi

Monien asioiden tekeminen yhtä aikaa eli tuttavallisemmin moneilu on nopeasti ottanut vallan ihmisten elämässä. Katsomme televisiota, surffailemme netissä ja puhumme puhelimessa yhtä aikaa. Jos joskus tekee vain yhtä asiaa, tuntuu kuin olisi hyödytön.

Nyt tutkijat ovat selvittäneet, että moneilu aiheuttaa ongelmia aivoissa: stressiä, raivoa, oppimisvaikeuksia… Kaiken lisäksi useiden asioiden yhtäaikainen tekeminen tekee ihmisistä tehottomia. Asiaa selvitettiin tarkkailemalla tutkittavien aivoja, kun he yrittivät selviytyä monesta tehtävästä yhtä aikaa.

Ihmisten aivot eivät pysty käsittelemään monia asioita yhtä aikaa, vaan ne vaihtelevat hätäisesti eri tehtävien välillä. Tämä jatkuva ponnistelu johtaa siihen, että moneilu vaatii aivoilta huomattavasti enemmän aikaa verrattuna siihen, että asiat tehtäisiin yksi kerrallaan.

Professori Earl Miller on selvittänyt, että ihmiset keskittyvät automaattisesti vain yhteen tai korkeintaan kahteen asiaan kerrallaan. Hän tutki osallistujien aivotoimintaa, kun näiden eteen annettiin visuaalisia kiihokkeita, joista yksi tai kaksi asiaa sai aivot aktivoitumaan. Muut jäivät omaan rauhaansa.

Aivot eivät siis pysty keskittymään moneen asiaan yhtä aikaa, vaan ne singahtelevat edestakaisin tehtävien välissä. Ihmisen yrittäessä keskittyä kahteen asiaan yhtä aikaa aivot ylikuormittuvat. Varsinkin samankaltaiset tehtävät, kuten sähköpostin kirjoittaminen ja puhelimessa puhuminen, aiheuttavat ongelmia, sillä molemmat vaativat saman aivo-osan toimintaa. Tuloksena aivot yksinkertaisesti hidastuvat.

Moneilu vahingollista kaikille – myös naisille

Jopa pelkkä moneilun ajattelu voi aiheuttaa aivojen hidastumista, selvitti psykiatri Glenn Wilson. Hänen mukaansa pelkästään oleminen tilanteessa, jossa on mahdollista tehdä useita eri asioita, huonontaa älykkyyttä. Tätä sekavuustilaa voi verrata huonosti nukutun yön jälkeiseen oloon.

Tämän takia prosessori Miller on hyvin epäluuloinen moneilun suhteen.

- Ihmiset eivät kykene tähän kovinkaan hyvin. Kun he sanovat olevansa hyviä moneilussa, he pettävät itseään.

Moneilu ei ainoastaan vaikuta mielen selkeyteen, vaan tehtävien vaihtelu myös tekee ihmisistä vähemmän tehokkaita. Amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että opiskelijoilta meni paljon pidempään ratkaista matemaattisia ongelmia, kun heidän piti vaihdella eri tehtävien välillä – itse asiassa he olivat jopa 40 prosenttia hitaampia.

Sama tutkimus selvitti, että moneilu vapauttaa stressihormoneja ja adrenaliinia. Tämä saattaa laukaista inhottavan kierteen: kun yrittää saada monta asiaa tehdyksi kerralla, tekemisessä menee itse asiassa pidempään, sitten tuntee itsensä stressaantuneeksi, ahdistuneeksi ja pakotetuksi tekemään vielä enemmän tehtäviä yhtä aikaa.

Kun ihmiset jatkuvasti jakavat huomionsa monien tehtävien välillä, he todella työskentelevät nopeammin, mutta saavat vähemmän aikaan. Useita asioita ei tarvitse tehdä yhtä aikaa kuin 20 minuuttia, jotta stressi, turhautuminen, työtaakka ja painostus tuntuvat kohoavan.

Tutkimukset myös todistavat, ettei sukupuolten välillä ei ole merkittävää eroa moneilussa. Yleinen uskomus, että naisten aivot pystyvät paremmin työskentelemään useiden eri tehtävien kanssa yhtä aikaa, näyttää siis olemaan myytti. Luulo johtunee siitä, että naiset tarttuvat mieluummin useaan tehtävään yhtä aikaa.

Moneilu estää oppimisen

Mitä enemmän ihmiset viettävät aikaansa moneilun parissa, sitä vaikeampaa on keskittyä yhteen älykkyyttä vaativaan tehtävään, kuten kirjan lukemiseen, väittää amerikkalaistutkijoiden laatima raportti. Tämä johtuu professori Russell Poldrackin mukaan siitä, moneilu saa informaation kulkemaan väärään osaan aivoja.

Professori selvitti tutkimuksessaan, että moneilu yhdistettynä opiskeluun saa tiedon kulkeutumaan sellaiseen aivojen osaan, josta on hankala palauttaa mitään. Jos opiskelee rauhassa ilman häiriötekijöitä, tieto päätyy hippokamukseen, joka on luonnollinen tiedon varastointipaikka.

- Yhteiskunnan muutoksella on hintansa. Ihmisiä ei ole suunniteltu toimimaan tällä tavalla, vaan ihmiset rakennettiin keskittymään, valittelee professori Poldrack.

Moneilu on pahaksi myös lasten älykkyyden kehittymiselle. Moneilun seurauksena aivot asteittain menettävät kykynsä toimia kunnolla. Pahimmillaan varhaislapsuuden moneilu voi aiheuttaa lapsille eräänlaista autismia, joka vaikuttaa heidän vuorovaikutustaitoihinsa.

Moneilu varastaa ihmisiltä ainutlaatuisia ominaisuuksia, kuten myötätuntoa, itsetietoisuutta ja luovuutta. Tämä johtuu siitä, että moneilu kieltää mieleltä välttämättömät tauot. Näitä taukoja tarvitaan, jotta aivot toimivat kunnolla.

Moneilun aiheuttamia vahinkoja voi koettaa parantaa keskustelemalla, tiedostamalla ajatuksensa ja välttämällä moneilua. Ikävä kyllä asioiden yhtäaikainen tekeminen alkaa olla erottamaton osa nykypäivää.

Jos kuitenkin haluat tehdä asioita yhtä aikaa

  • Älä moneile iltapäivällä, sillä se on silloin hankalinta.
  • Meditoi, sillä se piristää muistia ja huomiokykyä.
  • Moneile vain helppojen tehtävien kanssa.

Lähteenä jutussa on käytetty Daily Mailia. Termi ”moneilu” on alun perin Tiede-lehden artikkelista, joka käsitteli samaa aihepiiriä.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi