
Tee tuorepuuro kotimaisista omenoista
Kotimaisten omenien sesongista kannattaa ottaa ilo irti ja nauttia pirskahtavan raikkaita hedelmiä. Tutustu omenalajikkeiden laajaan kirjoon ja löydä oma suosikkisi.
1Omenoita on viljelty Suomessa jo 1400-luvulla. Viljely pysyi voimissaan aina 1930-luvulle saakka, jolloin omenan viljely oli laajimmillaan. Sotavuodet ja kovat pakkastalvet tuhosivat suuren osan omenapuista. Nykyään isoimmat omenatarhat löytyvät Lounais-Suomesta, Lohjan ympäristöstä ja Ahvenanmaalta.
2Kotimaiset omenat ryhmitellään kypsymisajankohdan mukaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Ensimmäiset saamme rouskuteltaviksi elokuussa. Talvilajikkeet puolestaan vaativan lyhyen varastoinnin, jotta niiden maku ehtii kehittyä kunnolla.
3 ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla” on tuttu sanonta, jossa voi olla hyvinkin perää, sillä omenoilla on monia terveysvaikutuksia. Vähäenergisen omenan kuidut hellivät suolistoa ja flavonoidit verisuonistoa ja aivoja. Joidenkin tutkimusten mukaan päivittäisellä omenalla saattaa säästyä aivohalvaukselta.
4Kotimaisia omenoita ei käsitellä säilöntäaineilla, joten voit syödä ne pesun jälkeen kuorineen. Hapokkaat lajikkeet soveltuvat mainiosti leivontaan ja ruoanlaittoon. Uuniomenoiden ja piirakan lisäksi omena maistuu puuroissa, ruokaisissa salaateissa ja hedelmäsalaatin osana.
Omenasose soveltuu pullan, kääretortun ja lettujen täytteeksi. Runsasta omenasatoa kannattaa kuskata tuoremehuasemalle puristettavaksi ja kuivata renkaina naposteltavaksi.
Omenainen tuorepuuro

2 ANNOSTA, 15 MIN + 10 T GLUTEENITON, VEGAANINEN
Puuropohja:
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 dl tuorepuristettua omenatäysmehua
½ tl kanelia
½ tl kardemummaa
Ripote:
noin 1 dl cashew- ja pekaanipähkinöitä
2–3 rkl vaahterasiirappia
Lisäksi:
1–2 dl gluteenitonta kauramaitoa tai maustamatonta gurttia
1 omena raastettuna
Päälle:
herukoita ja omenaviipaleita
- Mittaa illalla kaurahiutaleet, tuoremehu ja mausteet kulhoon. Sekoita ja siirrä peitet- tynä jääkaappiin turpoamaan.
- Paahda pähkinät kuivalla kuumalla paistinpannulla, kunnes ne saavat vähän väriä. Ota pannu liedeltä ja sekoita siirappi kuumiin pähkinöihin. Kumoa seos lautaselle jäähtymään.
- Lisää aamulla puuropohjaan kauramaitoa tai gurttia niin, että saat sopivan notkean puuron.
- Kääntele joukkoon karkealla terällä raastettu omena.
- Jaa puuro kahteen kulhoon, ripottele päälle pähkinöitä sekä sesongin marjoja ja hedelmäpaloja.
