Tee ekoteko – vaihda mikromuovittomaan kosmetiikkaan

Tee ekoteko – vaihda mikromuovittomaan kosmetiikkaan
Ympäristölle haitallisten mikromuovirakeiden käyttöä kosmetiikassa ollaan vähitellen kieltämässä, mutta vaihtoehtoja muovirakeille löytyy jo.
Julkaistu 19.2.2016

Kosmetiikassa käytettävät mikromuovirakeet ovat herättäneet keskustelua viime lokakuusta lähtien, kun eurooppalainen kosmetiikkayhdistys Cosmetics Europe antoi suosituksen lopettaa mikromuovien käyttö poishuuhdeltavissa kosmetiikkatuotteissa.

Monet yksittäiset yritykset ovat jo luopuneet mikromuovien käytöstä ja useat seuraavat perässä. Tällä hetkellä myös Ruotsi ja Yhdysvallat kaavailevat mikromuovitonta kosmetiikkaa. 

Mikromuovit voivat päätyä ruokalautaselle 

Mikromuovit ovat Cosmetics Europen määritelmän mukaan pieniä, synteettisiä muovipartikkeleja, jotka ovat kestäviä ja biohajoamattomia. Ne kertyvät vähitellen ympäristöön ja saattavat päätyä elimistöömme vesieliöiden kautta.

Kosmetiikkavalmistaja ja luomuyrttitila Frantsilan toinen perustaja Virpi Raipala-Cormier sanoo, että mikromuovit eivät millään tavalla sovellu luontoon.

- Ne eivät luontoon päädyttyään häviä koskaan, minkä vuoksi luonnonkosmetiikassa ei haluta käyttää mikromuoveja. On olemassa parempia vaihtoehtoja.

Mikromuoveja syntyy muoviteollisuuden kautta muun muassa vaatteiden keinomateriaaleista ja autonrenkaista.

Kosmetiikan osuus mikromuoveista on melko pieni, mutta toisin kuin vaate- ja autoteollisuudessa, muovirakeet lisätään tarkoituksella joihinkin kosmetiikkatuotteisiin.

Rakeiden tarkoituksena on toimia hankaavina ja puhdistavina ainesosina esimerkiksi kuorinta-aineissa ja hammastahnoissa. Ainesosaluettelossa muovirakeet esiintyvät monella eri nimellä, mutta yleisimpiä on polyetyleeni eli polyethylene.

Kosmetiikkatuotteita vaihtamalla voi suojella luontoa 

Kosmetiikan muovijätettä vastaan taistelu on helppo aloittaa vaihtamalla kuorinta-aine ja hammastahna mikromuovittomaan.

Ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja löytyy sekä tavanomaisesta että luonnonkosmetiikasta.

Mikromuovirakeet korvataan usein luonnosta saatavilla raaka-aineilla, kertoo Raipala-Cormier.

- Luonnon kuorivat aineet ovat biohajoavia. Frantsilan tuotteissa on käytetty muun muassa piitä, jota saadaan hiekasta ja merestä piilevän muodossa. Myös siementen kuoret ja hienojakoinen kahvi, suola tai sokeri sopivat kuorintaan.

Täysin rakeettomiakin vaihtoehtoja löytyy. AHA-hedelmähapot kuorivat ja hoitavat ihoa entsymaattisesti.

- Papaija-uute tai suomalaisten kasvien-, marjojen- ja yrttienhapot kuorivat rakeettomasti. Lisäksi ne sisältävät runsaasti iholle hyviä hivenaineita, vitamiineja ja muita tehoaineita, Raipa-Cormier neuvoo.

Kommentoi »