Hyvinvointi

Tässä totuus vaihtoehtohoitojen tehosta

Onko homeopatian, osteopatian tai kiinalaisen lääketieteen tehosta tieteellisiä todisteita? Osittain kyllä.

Teksti Mervi Juusola
Kuvat 123RF
5.12.2016 Terve.fi

Homeopatia lupaa apua kaikkeen

Saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann lanseerasi hoidon 1796. Mies uskoi, että aine, joka aiheuttaa oireita terveessä, parantaa samoista oireista kärsivän sairaan.

Lääke voimistuu, ­mitä enemmän sitä laimennetaan ja ravistellaan tietyllä tavalla. Lopputuote ei sisällä lainkaan lähtöainetta.

Homeopaatit ovat esittäneet, että ravistellessa aineesta jää liuokseen muisto tai energiaa. Näin ei käy, jos se liukenee ­vaikka järveen. Tiede ei tue väitteitä.

Homeopaattisia valmisteita on tuhansia, lähes mihin tahansa vaivaan. Homeopaatti haastattelee potilaan ja valitsee oireenmukaisen lääkinnän. Hoitoa tarjotaan kaikenikäisille. Puhdas rohdos ei aiheuta fysiologisia haittoja, koska se on alkoholia tai sokerivettä.

Yksittäisissä tutkimuksissa homeopatian tehosta on saatu näyttöä, laajoissa ei. Hoito voi tehota lumevaikutuksen kautta, vaikka potilas tietäisi, että lääke on leikkipilleri. Hoitajan antama huomio edistää toipumista.  Hoito on suosittua muun muassa Yhdysvalloissa, Saksassa ja Intiassa.

Mitä maksaa? Kertakäynnin hinta on 65–90 euroa. Osalla hoitajista hinta sisältää lääkkeet ja yhden netti- tai Skype-seurannan.

Osteopatia vetristää rangan

Osteopatia on vanhin manipulaatiohoidoista. Puhekielessä niitä kutsutaan joskus ”niksautushoidoiksi”. 

Yhdysvaltalaislääkäri Andrew Taylor Still ­esitteli menetelmän vuonna 1874. Hän oli vakuuttunut, että virheasentojen korjaaminen ja rangan liikkuvuuden lisääminen edistää kehon kykyä parantaa itse itsensä.  

Vaikka hoidon nimi viittaa luusairauksiin, osteopatialla hoidetaan myös muita vaivoja. Hoito pyrkii laukaisemaan kipu­tiloja ja parantamaan ihmisen toimintakykyä nivelten, kudosten ja/tai hermoston käsittelyllä. Manipulointi tehdään käsin.

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että osteopatia lievittää alaselkäkipua. Sen tehoamisesta esimerkiksi vauvojen koliikkiin ei ole pätevää näyttöä. Vaarat aiheutuvat lähinnä niskanmanipuloinnista. ­Se voi vaurioittaa nikamavaltimoita. 

Osteopatiaa harjoitetaan eri puolilla maailmaa. Suomessa ammattinimikettä voi käyttää ainoastaaan Valviran hyväksymä osteopaatti.

Ammattikorkeakoulussa ja yksityisissä oppilaitoksissa koulutetut osteopaatit ovat laillistettuja terveydenhoidon ammattilaisia.

Mitä maksaa? Hoitokerran hinta on 55–70 euroa, viiden hoidon sarja maksaa 260–300 euroa.

Kiinalainen lääketiede hyödyntää yrttejä

Hoitoperinnettä on harjoitettu Kiinassa yli 2 000 vuotta. Sen ­maailmankuva ja ihmiskäsitys juontavat taolaisesta kosmologiasta, kungfutselaisuudesta ja buddhalaisuudesta.

Kiinalaisen lääketieteen mukaan sairaus on energioiden epätasapainoa. Potilas paranee, kun hänen ulkoiset ja sisäiset voimansa saadaan tasapainoon.

Diagnoosi perustuu aistihavaintoihin. Lääkäri haastattelee potilaan, katsoo tämän kieltä ja tunnustelee pulssia.

Kiinalaisen lääketieteen hoitomuotoina käytetään akupunktiota, ravitsemusterapiaa, hierontaa sekä yrtti­lääkkeitä. Hoitoa saa sekä sairauksiin että yksittäisiin oireisiin. Jotkin kiinalaisista hoidoista täyttävät tieteelliset kriteerit. Esimerkiksi akupunktio helpottaa kipuja.

Lääkereseptejä on kymmeniä tuhansia. Moni kiinalaisen lääketieteen rohdos jauhetaan monen eri kasvin osista. Toiset rohdokset edistävät terveyttä, toiset ovat haitallisia. Luonnonlääkkeitä ei ole juuri testattu tieteellisesti.

Kiinassa lääkeyrtit aiheuttavat eniten akuuttia ­maksan vajaatoimintaa.

Mitä maksaa? Esimerkiksi akupunktio maksaa 45–55 euroa kerta, 60 minuutin shiatsuhierontakerta 50–65 euroa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi